Volgens onderwijswethouder Frank Berkhout is er op korte termijn geen vijfde school voor voortgezet onderwijs in Amstelveen nodig, zoals de VVD voorstelt. Beekhout zei dat woensdag tegen  raadscommissie Burgers en Samenleving. Raadslid Bas Zwart (VVD) zag een regionale functie voor de school, waaraan ook andere gemeenten zouden moeten meebetalen.

Bas Zwart (VVD)

Maar juist de regiofunctie riep vragen op bij Bert de Pijper van de ChristenUnie. “Waarom zou die per se in Amstelveen moeten staan?” vroeg hij, verwijzend naar de plannen voor een VO-school in Ouder Amstel.

Onderzoek

Maar Zwart reageerde dat die bij Duivendrecht is gepland, wat volgens hem toch wel een behoorlijke fietstocht voor de scholieren uit Amstelveen meebrengt. Maar er komen ook kinderen uit Aalsmeer naar bijvoorbeeld het KKC, zei De Pijper, zich afvragend of dát dat geen eind fietsen is.

Intussen is ook de vraag welke identiteit de vijfde school dan krijgt. Er is nu een openbare, een katholieke en protestantse school, plus Panta Rhei, op vmbo en mavo gericht, maar kampend met een tekort aan leerlingen. Dat er onderzoek naar de voeding voor de vijfde VO-school moet komen, was raadslid Chaara van D66 wel met Zwart eens.

Prognoses

De kwesties kwamen aan de orde bij de bespreking van het tweede Integraal

Ilika Polderman

Huisvestingsplan voor het onderwijs, gebaseerd op toenemende leerlingentallen. Maar hebben die prognoses nou te maken met steeds meer expats of met natuurlijke groei van de bevolking, wilde De Pijper wel weten.

Het bevreemdde diverse fracties overigens dat in het huisvestingsplan rekening is gehouden met de komst van een islamitische basisschool, waartegen de gemeente zich tot nu toe fel heeft verzet. Maar het bestuur van een onderwijsinstantie in Noord-Holland is daartegen tot aan de Raad van State in beroep gegaan, Berkhout. Als de gemeente die zaak verliest, moet zij mogelijk huisvesting bieden aan een islamitische school.

Leraren

Raadslid Ilika Polderman van GroenLinks bepleitte opnieuw modeculaire bouw van extra lokalen bij scholen, als die tijdelijk nodig zijn. Als dat laatste niet meer zo is, kunnen andere scholen er gebruik van maken. Andere politieke partijen deelden wel die mening. Maar de capaciteit hangt niet alleen van scholen af, zei De Pijper. “We hebben niet alleen gebouwen nodig, ook leraren.” Met dat laatste hangt natuurlijk ook hun huisvesting samen en het gebrek aan betaalbare  woningen in Amstelveen.

1 REACTIE

  1. Goede vraag van de hr. Pijper, want door het relatieve hoge aantal expats in onze gemeente zal er een jojo-effect zijn in aanbod van leerlingen, aangezien dit aantal sterk afhankelijk zal zijn van de stand van de economie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.