Home Overige Bomenkap op 70 plekken

Bomenkap op 70 plekken

1
1550

Er mogen dan in verband met de verbreding van de A9 zo’n zesduizend bomen zijn gekapt, Amstelveen heeft er nog ruim 31.000 bomen over, meldt de gemeente trots. Die staan ‘langs straten en wegen in de wijken’. Jaarlijks controleert zij een derde ervan op ziekte en veiligheid. Half november start de renovatie weer. Er worden bomen gekapt op zeventig locaties.

Bomen die minder kwaliteit tonen of onveilig zijn, komen op een lijst. Deze vormt de basis voor de jaarlijkse renovatie van bomen. De bomenlijst wordt met specialisten, zoals die in de Groenraad, doorgenomen en zo nodig worden exemplaren vervangen.

Ouderdom

Dat laatste moet om het bomenbestand op peil en gezond te houden, zegt de gemeente. ‘Redenen hiervoor kunnen zijn: ouderdom, ziekten en plagen of slechte groeiomstandigheden. Soms is kappen ook nodig om licht en ruimte te bieden aan andere planten of bomen.’ Bij het herplaatsen van nieuwe bomen wordt volgens de gemeente vooral gekeken naar verbetering van de groeiomstandigheden en de juiste boom op de juiste plaats.

Herplanten

Op bijna zeventig locaties rooit of vervangt de gemeente rooien en vervangt de gemeente bomen en stronken van eerder gekapte bomen. In een later stadium worden jonge bomen aangeplant of op een andere manier groen gecompenseerd.

Medio maart zijn de werkzaamheden afgerond. Dan eindigt het plant- en start het broedseizoen.

Informatie

Bewoners waarbij één of meerdere bomen in de straat gekapt worden, ontvangen kort voordat hun buurt aan de beurt is een brief met informatie. Daarop staat een tekening waarop te zien is om welke boom of bomen het gaat. Het kan voorkomen dat de aannemer parkeerplaatsen moet afzetten of dat er auto’s verplaatst moeten worden voor de werkzaamheden. Dan krijgen bewoners een kaartje in de brievenbus met aanwijzingen. Op de locaties waar bomen zijn gekapt, plaatst de gemeente een bordje met informatie.

Zie ook de pagina Boombeheer.

1 COMMENT

  1. Een simpele rekensom leert ons dat, i.v.m. de verbreding van de A9 zo’n 16% van alle bomen in Amstelveen zijn gekapt! En dan hebben we ook nog die enorme hoeveelheden bomen die, vanwege de trambaan aanpassing, langs de Beneluxbaan sneuvelden.

    Waar blijft het beloofde herplantingsplan gemeente?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.