In het kader van het landelijke programma ‘Doortrappen, veiliger fietsen tot je 100ste’ begon maandag de Doortrappenweek en zette verkeerswethouder Rob Ellermeijer vrijdag de 90-jarige fervente fietser Ben Start in het zonnetje. Bij De Meent zou die net aan zijn dagelijkse fietstocht beginnen.

Start maakt dagelijks nog rondjes van zo’n twintig kilometer op zijn elektrische fiets. “Dat is niet iedereen gegeven, maar als het kan, is het heel belangrijk zo lang mogelijk in beweging te blijven. U bent een voorbeeld voor Amstelveen,” zei Ellermeijer tegen hem.

Fietsen in Amstelveen

In Amstelveen worden fietsactiviteiten onder meer door AmstelveenSport georganiseerd. Er waren bijvoorbeeld deze zomer wekelijkse fietstochten met 65-plussers. Een aantal van hen is samen blijven fietsen op woensdagen. En in september was er een fietsdag met een fietscheck (remmen, verlichting en zadelhoogte) en een fietsparcours met slalom, omkijken en een remproef. Daarnaast zijn er verschillende fietsclubs en is er “Fietsmaatjes Amstelveen” waar ouderen een maatje kunnen vinden om samen op een duo-fiets langer te kunnen blijven genieten van het fietsen.

Ongelukken

Sinds 1993 is het aantal fietskilometers van 50-plussers in Nederland met zestig procent gestegen. Maar het aantal ongelukken met letsel onder ouderen steeg sinds 2000 met de helft.

Veel oudere fietsers durven na een ongeluk niet meer te fietsen, wat een grote impact heeft op hun gezondheid, zelfredzaamheid en sociale betrokkenheid, zegt de gemeente. Onder het motto ‘niet afstappen, maar doortrappen’ zetten provincies en gemeenten in op het programma Doortrappen. Doel is dat het aantal fietsongevallen onder ouderen afneemt en kunnen ouderen langer mobiel en vitaal blijven. Doortrappen is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en wordt onder meer uitgevoerd met partners als VVN, VeiligheidNL, BOVAG en de Fietsersbond.

Doortrappenweek

Het programma Doortrappen zendt van maandag (26 oktober) af een week lang tussen 13.00-13.45 uur een webinar uit. Met elke dag informatie over veiligheid, fit op de fiets, innovatie, de praktijk én echte Doortrappers aan het woord. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: https://www.doortrappenweek.nl/

Meer informatie over Doortrappen in Amstelveen is binnenkort hier te vinden: https://www.doortrappen.nl/per+gemeente/doortrappen+in+amstelveen/default.aspx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.