Nu de vereniging ‘Sloop de Bunker’ van omwonenden, na een in 2016 begonnen juridisch gevecht, tenslotte ook bij de Raad van State het onderspit heeft gedolven en de gemeente krachtens het vonnis won, kan de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg voor educatieve doeleinden worden gebruikt. Het college van B en W schakelt een team van deskundigen in om daarover mee te denken. Eind deze maand vindt een eerste overleg plaats.

Herbert Raat

Directeur Liesbeth van der Horst van het Verzetsmuseum in Amsterdam, directeur Hanna Luden van het Cidi (Centrum Informatie en Documentatie Israël) en bestuursleden van Amstelveen Oranje, de Vereniging Historisch Amstelveen en de stichting Museum Zonder Muren zijn bereid gevonden mee te denken en input te leveren.

Zwarte bladzijde

De bunker moet volgens wethouder Herbert Raat een plek worden waar jong en oud kunnen leren van de lokale oorlogsgeschiedenis. “Het is belangrijk dat de zwarte bladzijde in de Amstelveense historie niet wordt vergeten.”

Geschiedenis

De bunker is een van de weinige, tastbare historische overblijfselen uit WOII in Amstelveen. Na een positief advies van de Erfgoedcommissie werd die in 2016 aangewezen als gemeentelijk monument. En na overleg met de gemeenteraad is het plan opgevat het gebouwtje een educatieve functie te geven.

De deskundigen gaan nu brainstormen over een zinvolle en educatieve functie en nemen daarbij de beperkingen die de kleine oppervlakte van het gebouw en de ligging in een woonwijk mee in hun overwegingen. In een later stadium, als meer bekend is over de invulling, neemt de gemeente contact op met de direct omwonenden. ‘Sloop de Bunker’ vocht onder meer de gemeentelijke monumentale status tevergeefs aan, zodat die nu onherroepelijk werd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.