Doordat de gemeenteraad de Re-integratieverordening geeft veranderd zijn er nu volgens de gemeente meer kansen op werk via het zogenoemde ‘WerkpleinAA’, dat overigens dat overigens al jarenlang in de hal van het raadhuis is gevestigd. Voor inwoners die een baan zoeken, kwam er meerjarige omscholing bij.
Het is een aanpassing in de lijn van de door alle fracties vorig jaar juni ingediende motie ‘Maatwerk voor meer kansen op werk’, die volgens wethouder Marijn van Ballegooijen in corona-tijd extra goed van pas komt. “Ook Amstelveen wordt economisch geraakt door de coronacrisis”, zegt hij. “Een steeds groter aantal inwoners zit zonder werk of inkomen. Door de aanpassingen aan deze verordening kunnen we inwoners een meerjarige opleiding laten volgen als dat nodig is.”
Vacatures
Volgens hem kunnen mensen zich omscholen naar sectoren waar kansen liggen. Ondanks de crisis zijn er vacatures, zegt hij. “Inwoners kunnen nog steeds terecht bij het Werkplein van de gemeente voor een baan of een opleiding.”
Het gemeentelijke beleid gaat er nu nadrukkelijker van uit dat de inzet van re-integratie-instrumenten niet mag leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. De gemeente meldt leerwerkstages alleen in te zetten als duidelijk is dat dit niet ten koste gaat van een baan van iemand anders. Voor individuele ondersteuning bij het zoeken naar werk en/of opleidingen kan men terecht op het Werkplein AA. Meer informatie: www.werkpleinaa.nl.
Ik zie om mij heen dat steeds meer mensen zich laten omscholen. Het is verstandig om te kijken waar kansen liggen in de markt. Daarnaast kan je soms ook subsidie krijgen voor een omscholing.
Vreemd toch, dat ik hier niets lees over de banencarrousel die nog steeds toegepast wordt als mensen niet precies de regels weten.
Hier wordt iemand naar een baas gestuurd voor 6 maanden om aan werken te wennen ( op bijstandsniveau), daarna moeten ze hem een contract aanbieden maar dat gebeurt niet, hij wordt gewoon ontslagen en dan begint het weer opnieuw.
Trouwens verdringing op de arbeidsmarkt is al lang gebeurd. Zo is mij bekend dat heel veel ondersteunend werk in voormalige verzorgingshuizen/ verpleegtehuizen nu door “vrijwilligers” gebeurd waar voorheen gewoon betaalde krachten waren. Hetzelfde geldt voor de bibliotheken.
@Esther
Dat omscholen werkt gedeeltelijk. Om te beginnen moet je niet te oud zijn en de budgetten zijn ook vaak ontoereikend.