Er moeten meer openbaar toegankelijke ruimtes komen voor moeders die hun baby een borstvoeding willen geven of daarvoor afkolven. Amstelveen moet borstvoeding- en kolfvriendelijker worden, vindt GroenLinks. In een motie gaat raadslid Ilika Polderman dat woensdag voorstellen in de gemeenteraad.

Polderman is ervaringsdeskundige. Zij liep tegen het probleem aan toen zij laatst zelf een baby kreeg. ““De drempel om te vragen naar een kolfruimte heb ik helaas ook zelf ervaren”, zegt ze. “En bij navraag blijk ik niet de enige te zijn die wel eens met een kolf op een toilet eindigde.”

Kolfruimtes

Met haar motie wil zij de drempel verlagen en Amstelveen ‘borstvoeding vriendelijker’ maken. Zij vraagt de gemeente daartoe een campagne te starten en een online ook een overzicht te bieden van alle openbaar toegankelijke kolfruimtes in Amstelveen.

Met het beeldmerk ‘voeden kan hier’ van het Voedingscentrum, laat een locatie zien dat vrouwen welkom zijn hun baby daar aan de borst te leggen. Een gemeente krijgt de titel ‘borstvoedingvriendelijk’ als er ten minste één borstvoedingvriendelijke locatie is per 50 pasgeborenen. Om dit doel te halen vraagt GroenLinks dus om de een campagne.

Beeldmerk

Omdat er nog geen beeldmerk “kolven kan hier” bestaat, wordt in de motie aangedrongen op een online overzicht van openbaar toegankelijke kolfruimtes. Dat kan bijvoorbeeld horecaondernemingen, winkels, theaters, musea en andere openbare gelegenheden bevatten. Veel gebouwen beschikken door de huidige wet- en regelgeving al over een geschikte kolfruimte, zegt Polderman. “Door daarvan een algemeen overzicht te hebben, kunnen voedende vrouwen zien waar ze terecht kunnen als ze zonder kind op pad gaan”, zegt het raadslid. “Er is tot nu toe wel aandacht voor kolfruimtes op werkplekken, maar weinig bij andere openbare gelegenheden.”

Op het raadhuis blijken twee kolfruimten te zijn, maar die worden niet publiekelijk bekend gemaakt. Men er dus naar vragen of die er wel zijn. Maar wettelijk zijn werkgevers verplicht er kolfruimten op na te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.