Omdat hij volgens de gemeente grove beledigingen tegen twee handhavers deed heeft zij daarvan aangifte tegen een inwoner. De BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) spraken de man aan, omdat hij afval dumpte naast een ondergrondse afvalcontainer. Zij kregen vervolgens te maken met een scheldkanonnade.

In zo’n geval doet de gemeente als het even kan altijd aangifte van fysieke of verbale agressie, c.q.  bedreiging van medewerkers, meldt wethouder Herbert Raat van Handhaving. De bewoner aan Zonnestein kreeg een boete van 95 euro voor het dumpen van afval naast de container. De aangifte van belediging wordt beoordeeld door het Openbaar Ministerie (OM).

Pinksteren

De handhavers in kwestie waren Eerste Pinksterdag naar aanleiding van een melding van gedumpt afval aan Zonnestein daar gaan kijken. Ze wisten de schuldige te traceren en spraken hem hierop aan. De man weigerde echter medewerking en er ontstond een onaangenaam gesprek waarbij veel beledigende opmerkingen richting de handhavers werden gemaakt, zegt de gemeete. ‘Zij voelden zich verbaal aangevallen.’

Leefbaar

Volgens Raat wordt dergelijk agressief en gewelddadig gedrag niet geaccepteerd. “We sturen elke dag onze mensen de straat op voor een leefbaar Amstelveen en veiligheid van onze inwoners en ondernemers. De medewerkers verdienen onze steun”, zegt hij.  “Wij accepteren dan ook geen intimidaties en bedreigingen en doen aangifte als dat juridisch mogelijk is. Anders sturen wij een schriftelijke waarschuwing. Als goede werkgever staan wij achter onze mensen.”

Publieke Taak

Medewerkers met een publieke taak krijgen volgens de gemeente geregeld te maken met ongewenst gedrag van inwoners, variërend van fysiek, zoals schoppen, tot verbaal geweld. Recent en schokkend voorbeeld is het geweldsincident tegen handhavers op het strand van IJmuiden, zegt zij.

De gemeente Amstelveen hanteert het protocol Agressie & Geweld in het kader van het programma Veilige Publieke Taak (VPT). Medewerkers die fysiek of verbaal geweld ervaren maken hiervan melding. Daarna wordt bekeken of aangifte mogelijk is of dat er andere maatregelen genomen moeten worden, zoals een waarschuwingsbrief.

2 REACTIES

  1. Ah gossie wat zielig voor die BOA’s. Ik hoop dat ze hier geen trauma aan overhouden.
    Natuurlijk zit die aso-bewoner aan alle kanten hartstikke fout, maar om dit zo te etaleren Hr. Raat …..?

    De vraag blijft natuurlijk wat die BOA’s hadden gedaan mochten zij in het bezit zijn geweest van wapenstok en/of pepperspray.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.