Aan de ingewikkelde procedure die nu rond de gemeenteraad moet worden gevolgd (eerst een vergadering zonder quorum en dan een met alleen één persoon van elke fractie) maakt een spoedwet van het kabinet een einde. Die maakt namelijk digitaal vergaderen mogelijk. Bij het opstellen van de tekst voor de wet is de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) nauw betrokken geweest.
De wet is met spoed naar de Raad van State gestuurd. Door de corona-maatregelen kan de gemeente niet voldoen aan de wettelijk vereiste fysieke aanwezigheid van raadsleden, waardoor besluitvorming dreigde te stagneren.

Noodoplossing

Volgens de VNG is de spoedwet een tijdelijke noodoplossing die geldt tot de corona-maatregelen stoppen, maar er kunnen nu tenminste rechtmatige besluiten worden genomen die geen uitstel dulden.

Overigens kan ook een fysieke vergadering nog steeds, mits men afstand van 1,5 meter eerbiedigt. Maar zolang dat niet goed mogelijk is, kunnen gemeenten, provincies en waterschappen digitaal besluiten nemen.

Juridisch

Digitale besluitvorming kan nu juridisch niet. Het nu in behandeling zijnde wetsvoorstel regelt een tijdelijke uitzondering hierop, zolang een openbare fysieke vergadering niet of niet goed mogelijk is. Voorwaarde is wel dat de openbaarheid van vergaderingen behouden blijft via een openbare videoverbinding. Daarvoor moet het systeem dat een orgaan gebruikt bij alle leden beschikbaar zijn en moeten de leden voor de voorzitter, elkaar en het publiek herkenbaar zijn. In het wetsvoorstel is ook geregeld dat voor benoemingen van wethouders en gedeputeerden – in verband met de geheimhouding – gebruik kan worden gemaakt van een vorm van briefstemmen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.