Er is een ontwerp bestemmingsplan voor het middengedeelte van de nieuwe wijk De Scheg. Die bestaat in totaal uit drie delen, Oost, West en Midden. Alleen in dat laatste komen 96 sociale huurwoningen. Dat is van wat in dat deel wordt gebouwd 21 procent, zegt de gemeente. Er komen in totaal 459 woningen.

Het deelgebied Midden ligt onder Westwijk, tussen het spoortracé en de Noorddammerweg.

Huurwoningen

In de gemeenteraad wilden vooral GroenLinks en de SP meer sociale huurwoningen, hoewel de andere fracties ook betreurden dat er in De Scheg niet meer in die sector verrijst. “We zijn erin geslaagd om sociale huurwoningen toe te voegen in dit deel van De Scheg”, zegt wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening nu. “Een grote wens van de gemeenteraad.” Dat was overigens in een raadsgesprek al door ambtenaren gepresenteerd.  In deelgebieden West en Oost, waar geen sociale huurwoningen komen, lagen de volgens de gemeente de ‘overeenkomsten en daarmee het woonprogramma met ontwikkelaars al vast.’

Plan

Voor de Scheg Midden liep het proces van planontwikkeling anders volgens de gemeente anders. Zij stond zelf aan het roer voor de indeling en invulling van het gebied en er zijn vooraf geen overeenkomsten opgesteld, zegt ze. Na vaststelling van het bestemmingsplan, exploitatieplan en een zogeheten beeldkwaliteitsplan kunnen private partijen op basis daarvan gaan ontwikkelen en vergunningen aanvragen. Er komen voornamelijk koopwoningen, zowel rijtjeshuizen als twee-onder-één-kap-woningen, vrijstaande woningen en een aantal appartementen. Van de rijtjeshuizen maken er 75 deel uit van de vrije huursector.

Watersingel  

Parallel aan de ontsluitingsweg van dit gebied, die Westwijk verbindt met De Scheg-West, slingert een singel met groen eromheen. Bewoners van de Westwijk vrezen overigens dat door die weg het verkeer toeneemt en hadden liever een andere ontsluiting gezien. De singel diende als uitgangspunt voor de indeling van het middengebied een daaraan zijn drie appartementengebouwen voorzien. Verspreid komen verschillende hofjes als ontmoetingsplekken in de wijk, zegt de  gemeente. Aan de randen verrijzen de vrijstaande koopwoningen en de twee-onder-één-kapwoningen. Ruim een kwart van het te ontwikkelen gebied is volgens de gemeente bestemd voor groen.

Beeldkwaliteit 

Het beeldkwaliteitsplan geeft richting aan de architectonische en stedenbouwkundige uitwerking van het gebied en bewaakt naar haar mening de kwaliteit. “Het kan door de verschillende architecten en opdrachtgevers die woningen gaan bouwen worden gebruikt.” Leidraad voor materiaalkeuze van openbare gebouwen moet de klimaatadaptatie  zijn, zegt de gemeente. “Een aantal woningen ligt aan autovrije woonpaden. Deze woonpaden vormen een belangrijke fietsstraat die de Scheg West met de Scheg Midden verbindt.”

Zienswijzen 

Het interactief raadplegen van het ontwerp van het bestemmingsplan met bijlagen kan vanaf 20 december via ruimtelijkeplannen.nl. Tot en met 30 januari 2024 kunnen er zogeheten ‘zienswijzen’ worden ingediend. In de praktijk komen die neer op klachten en in mindere mate andere commentaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.