De fonkelnieuwe stadsdichter Nikki Szofia maakt haar debuut op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, die op dinsdag 2 januari (19.00 uur) wordt gehouden. Om 19.30 uur houdt burgemeester Tjapko Poppens er zijn traditionele nieuwjaarstoespraak en daarna treedt de dichteres op.

Zij is op 30 november uit vier kandidaten (drie vrouwen en een man) gekozen, hoewel het publiek voorkeur voor een andere dichteres had (foto).

Ook zangeres

Nikki woont niet in Amstelveen, een eis die de gemeente wel aan  de gekozen kandidaat had verbonden. Maar de jury benoemde haar toch als nieuwe stadsdichter, omdat zij in de gemeente werkt. De jury, onder voorzitterschap van cultuurwethouder Herbert Raat, zei het vooral lastig te vinden een nieuwe dichter van de stad te kiezen. Nikki is behalve dichteres ook zangeres, ‘spoken word’ artieste en sing en songwriter. De komende twee jaar – maar de vorige twee dichters bleven langer aan (de laatste zelfs zeven  jaar) – zal Nikki maandelijks een gedicht schrijven en optreden bij manifestaties als de 4 mei-herdenking. Ze werkt bij boekhandel Venstra, vandaar dat de daar ook werkende boekverkoper Houtepen zich uit de jury terugtrok.

Foto: Amstelveenweb.com

4 REACTIES

  1. Een stadsdichteres zou een kritische geest moeten zijn die het de lokale bestuurders (inclusief de zogenaamde pers, het gemeenteraadsonderonsje en de ondernemerskliek) lastig maakt als luis in hun comfortabele pels. Een echte hofnar, dus, die dingen zegt die onderdanen denken maar niet kunnen zeggen.

    Maar nee hoor. In Amstelveen wordt de stadsdichter m/v gekozen door Raatpoetin himself.

    Die foto… Brrrr, wat een klefheid.

  2. Ik kan me best voorstellen dat Raat er vermoeid uitziet. Hij voert immers elke week intensieve gesprekken met Höcker omdat zij anders misschien de gedoogsteun aan de coalitie intrekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.