Nadat cultuurwethouder Herbert Raat het eerder had geopend, trokken diverse auteurs op het podium zondag voorbij aan bezoekers (blijkbaar wegens de akoestiek met koptelefoons uitgerust) tijdens het jaarlijkse ‘boekenfeest’ in de voormalige Annakerk. Dat was voor het derde keer georganiseerd door de Amstelveense schrijfster Jacobine van den Hoek (foto links), die zichzelf liet interviewen en aan wie ook vragen uit het publiek konden worden gesteld. De tot ontmoetingscentrum AnnA omgebouwde Annakerk was goed gevuld.
Op zogenoemde boekenfeest staan eigenlijk de auteurs van die boeken centraal, want wie er een boekenmarkt verwacht komt bedrogen uit. Op een kleine tafel na, met enkele recent verschenen werken, vindt men er geen andere. Van den Hoek zelf werd geïnterviewd over haar debuut ‘Zondeboek’, een historische roman over liefde, moet en macht in de zestiende eeuw. Hoofdfiguur in de roman is de eigenzinnige Fye Lieveheer, oorspronkelijk tot de ‘hogere’ burgerij, maar haar liefde volgend trouwde zij met een appelboer. Zij kreeg de schuld van de opstand van Amsterdamse weeskinderen in 1566, werd dus de zondebok, voornamelijk op grond van protestantse religieuze motieven.
Feiten en fictie
Rond de historische feiten, heeft Van den Hoek in haar boek veel fictie toegepast. De vraag was dan ook hoe fictie en non-fictie uit elkaar zijn te houden. Die grens is er wel, volgens haar. “Ik probeer de feiten te volgen en die niet te verdraaien.”
De schrijfster, van wie ook wekelijks een column in het Amstelveen Nieuwsblad is te lezen, vertelde met een volgende historische roman bezig te zijn over de stiefdochter Josephine van Napoleon. En veel geleerd te hebben van in het segment van het vak bedreven Simone van der Vlugt, die zich ook op het boekenfeest, aan de start van de Boekenweek, presenteerde.
Kracht
Verder kwam auteur Robert Vuijsje langs op het door de gemeente gesteunde evenement. BenW zeggen het Amstelveens Boekenfeest te omarmen, omdat het volgens hen helpt inwoners op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met ‘literatuur en de kracht van het verhaal’. Raat vindt dat zijn streven (‘De stad als podium’) bij het gratis boekenfestival aansluit.
Het feest werd deze keer met live muziek en ‘kleine kunstzinnige en theatrale activiteiten’ uitgebreid. Bezoekers konden bijvoorbeeld zichzelf laten fotograferen in de cover van een boek.