De kersenbloesembomen staan weer bijna in bloei en blijven dat ongeveer twee weken. Steeds meer inwoners en bezoekers weten deze ‘parel van Amstelveen’ in het Amsterdamse Bos te vinden, overigens een geschenk in 2000 van de ‘Japanese Women’s Club’, in verband met de goede handelsrelatie.
Tweehonderd bomen hebben een Japanse en ook tweehonderd een Nederlandse vrouwennaam.
Japanse bedrijven
Bloemen en de natuur hebben in Japan een symbolische betekenis. De kersenbloesem (‘Sakura’) staat voor een nieuw begin en verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven. Met Hanami Matsuri, ofwel het Kersenbloesemfeest, vieren Japanners de komst van de lente. In Japan is het een traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken. In Amstelveen zitten grote Japanse bedrijven, zoals Canon, Ricoh en Mitsubishi die voor veel werkgelegenheid zorgen.
Eerder
Wanneer de bomen precies in bloei staan is volgens wethouder Floor Gordon van Economische Zaken en Groenbeheer ieder jaar de grote vraag. “Maar we verwachten dat half maart het zover is. Om het kwetsbare park niet teveel te belasten, geeft de gemeente meer aandacht aan de gehele bloeiperiode. Dat moet bijdragen aan een betere spreiding van bezoekers.”
De gemeente adviseert het vrij toegankelijke bloesempark doordeweeks te bezoeken, als het minder druk is dan in het weekend. Door het warme weer staan de bomen ongeveer een maand eerder in bloei dan de afgelopen jaren.