Het Zwanenmeer (Swan Lake), uitgevoerd in het Royal Ballet House, is maandag 18 juni (19.30 uur) te zien in Cinema Amstelveen. Het neemt al sinds 1934 een speciale plek in bij The Royal Ballet. Voor dit seizoen maakte Liam Scarlett een nieuwe productie met choreografische toevoegingen.

Zonder af te wijken van de Petipa-Ivanov-versie heeft Scarlett de instudering van dit klassieke ballet herzien, in verfrissende samenwerking met zijn sinds vele jaren vaste ontwerper John Macfarlane.

Prins Siegfried stuit tijdens de jacht op een troep zwanen. Als een van die zwanen verandert in Odette, een prachtige vrouw, is hij totaal overdonderd. Maar ze is betoverd en kan haar menselijke vorm maar voor één nacht terugkrijgen.

Lauwe ontvangst

Swan Lake was Tsjaikovski’s eerste balletmuziek. Hoewel het nu zonder meer het meest geliefde en ook meest bewonderde klassieke ballet is, kreeg de première ervan in 1877 een uitermate lauwe ontvangst. Het is te danken aan de nieuwe choreografie die Marius Petipa en Lev Ivanov in 1895 voor Swan Lake maakten, dat het stuk in brede kring naam heeft gemaakt. Dat succes is niet alleen te danken aan de sublieme, symfonische uitstraling van Tsjaikovski’s muziek. Ook de verbluffende choreografische contrasten tussen Petipa’s scènes in het koninklijk paleis en de lyrische scènes aan het meer van de hand van Ivanov hebben veel aan de immense populariteit van Swan Lake bijgedragen. Deur open: half uur voor aanvang. Geschatte tijdsduur 3 uur, inclusief twee pauzes.

Kijk op www.cinemaamstelveen.nl voor alle tijden en data. Daar zijn ook entreebewijzen 24 uur per dag online te bestellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.