Wéér een sociale cohesie probleem er bij in de wijken. Dat bleek maandag bij de start van deel 2 van de plaatselijke campagne #ikhebjenodig.nl in Westend. Die is gericht op het opsporen en tot diagnose komen van depressie. Men moet elkaar niet alleen vragen hoe het gaat, maar of het écht wel goed gaat. Want achter een dagje waarop men somber is, kan een depressie schuil gaan. De diepte in met vragen dus, op het gevaar af ‘sodemieter op’ ten antwoord te krijgen als je echt lastig wordt.

Dat laatste is niet denkbeeldig, gaf ervaringsdeskundige Judith van der Horst aan de verslaggever toe. Ze lijdt zelf aan depressie, is daar naar haar zeggen allerminst vanaf, maar ook gespreksbegeleider bij een supportgroep in De Meent. Daar komen andere depressiepatiënten bij  elkaar om bijvoorbeeld samen te sporten. Het ziektebeeld is voor iedereen weer anders, zegt ze. Naar de welstand vragen, moeten volgens haar voornamelijk mensen doen die men vaak ziet. Zij is zelf een stuk opgeknapt van gesprekken.

Financieel

Want die blijven vaak uit, zei ze. Vandaar de campagne, waarvan het tweede deel startte op Blue Monday en wordt geïnitieerd door huisartsen, psychologen, welzijns- en sportmedewerkers. Eén op de twintig mensen kampt met depressie of ‘depressieve gevoelens’ meldden de verzamelde deskundigen. Dat zijn er in Amstelveen dus vijfduizend, becijferde wethouder Martijn van Ballegooijen van Welzijn en Zorg. De gemeente draagt indirect financieel bij aan de campagne via de subsidie aan welzijnsorganisatie Participe Amstelland. Die nam samen met Gezondheidscentrum Duizendblad, AmstelveenSport en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid het initiatief voor de actie.

Symptomen

Want die vijfduizend patiënten in Amstelveen moeten wel worden opgespoord en uit onderzoek zou blijken dat ongeveer de helft van hen er pas iets aan doet als iemand er erover begint. “Reden genoeg om bewoners van Amstelveen de symptomen van depressie te leren herkennen”, menen de initiatiefnemers. Van Ballegooijen, die een pak exemplaren van de folder ‘Hoe voel je je vandaag?’ kreeg overhandigd (foto), constateerde dat men veel lijders aan depressie niet bereikt. Die hebben dat gemeen trouwens met de lijders aan stille armoedige. Door samenwerking van diverse partijen kan men volgens hem de broodnodige gesprekken stimuleren. “Het gaat niet alleen om lichamelijke klachten en ik ben blij dat veel huisartsen en andere hulpverleners veel breder denken”, zei hij. Aan de anonimiteit, die veel mensen heerlijk vinden, zit ook een negatieve kant, waardoor men met depressie niet voor het voetlicht komt. Hij juichte het trainen in gesprekken toe en wees vooral op oudere Amstelveners, die met hun depressie vaak verborgen blijven.

Film

De middag begon met de film ‘Bourgeois Absolutie’, gemaakt door de aan de UVA verbonden filmwetenschappers Jorrit Bouwmans en Jasper Koopmans, waarin de donkere kant van depressie wordt getoond en die ook internationaal (VS, Rusland, Engeland) doorbreekt. Het gaat er om dat de ziekte bespreekbaar wordt, was de tijding van de middag. En vooral luisteren. Bouwman: “We vragen vaak of alles goed is met een medemens en krijgen dan ‘ja’ als antwoord. Maar niet alles is echt goed.”

De Amstelveense huisarts Brigitte van Oosten zei dat men dikwijls met andere krachten, bijvoorbeeld vermoeidheid, op het spreekuur komt. Maar daar kan een depressie achter zitten, zei ze. Van Oosten is van de trekkers van de campagne. “Het is fijn als de omgeving naar ons luistert”, zei de in De Meent sportende Van der Horst. “Laat de mensen in de omgeving weten hoe jij je voelt.”

Luisteren

Eigenlijk was de boodschap van héél de meeting: Ga het gesprek aan. In de flyer die wordt verspreid, staan vragen die men kan stellen aan iemand met depressieve klachten. En tips als: Luister goed naar de ander, geef die aandacht en onderneem samen iets. Waarbij men toch weer vooral niet zelf hulpverlener mag worden, maar een patiënt moet helpen professionele hulp te zoeken. Een maar hopen dat die er dan tijdig is, bij de overspannen arbeidsmarkt, ook in de zorg. Maar dat kwam niet ter sprake tijdens de bijeenkomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.