De vrijwilligerscentrale en welzijnsorganisatie Participe Amstelland organiseren weer samen een cursus voor vrijwilligers of ‘aankomend hulpgevers’ om de problemen van ‘kwetsbare cliënten’ te tackelen. De wordt gegeven op maandagen 3, 10 en 17 februari van 9.30-12.30 uur in het gebouw van Participe aan de Willem Dreesweg 2. De basistraining, vooral bedoeld voor hulp aan ouderen, wordt gratis aangeboden.

De cursus is gericht op het omgaan met mensen bij wie sprake is van lichamelijke of psychische achteruitgang. Want dat vereist speciale vaardigheden van de hulpgever. Vaak ook speelt verlies van dierbaren een rol, zeggen de organisatoren. ‘Symptomen van deze kwetsbare cliënten kunnen bijvoorbeeld vergeetachtigheid, eenzaamheid en somberheid zijn.

 Tools

De cursus is bedoeld voor vrijwilligers die al beschikken over eigenschappen als invoelend vermogen en goed kunnen luisteren. Zij zijn betrokken bij ouderen, maar willen ook voldoende hun grenzen kunnen bewaken. Daarbij zou het helpen de juiste tools aangereikt te krijgen om met de problematiek van deze kwetsbare ouderen beter om te kunnen gaan.

Speciale training
Participe Amstelland en Amstelveenvoorelkaar zeggen het belangrijk te vinden hun vrijwilligers voor te bereiden, te begeleiden en te ondersteunen in het contact met kwetsbare cliënten. Op de drie dagdelen worden diverse onderwerpen behandeld, zoals de positie en rol van de hulpgever, gespreksvaardigheden, het omgaan met ‘afstand en nabijheid’ en het stellen en bewaken van grenzen.

Een voorwaarde is dat deelnemers minimaal twee uur per week beschikbaar zijn als vrijwilliger. Zij moeten zich wegens de subsidie door de gemeente van tevoren aanmelden bij Inge Veraar via 06 22691437 of
iveraar@vrijwilligerscentrale-amstelland.nl. Enige ervaring met de ondersteuning van kwetsbare ouderen is prettig, maar geen voorwaarde.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.