Wethouder Floor Gordon (achterste rij rechts op foto) van Natuur- en Milieueducatie reikte aan groep 7A van basisschool De Horizon vrijdag (22 november) de eerste milieuheldenprijs uit. Zeven groepen van Amstelveense basisscholen deden mee aan dat project van De Milieubende. Kinderen kregen uitleg over een duurzame wereld en werden uitgedaagd met ideeën daarvoor te komen. Het project sloot af met een wedstrijd, waaraan drie genomineerde groepen meededen. 

De jaarlijkse milieuheldenwedstrijd draaide deze keer om ideeën voor minder afval op straat, beter recyclen en zuiniger omgaan met energie. Juryleden waren Maarten Schneider (actieve zwerfafvalopruimer), Willem Vrieling (gemeente) en Jacqueline Quarles van Ufford (Duurzaam Amstelveen). Samen met hen reikte Gordon de prijzen uit. “Wat mij betreft zijn alle kinderen die hebben meegedaan winnaars en milieuhelden”, zei de wethouder. “Er is ongelooflijk bevlogen nagedacht door leerlingen om zuinig met onze aarde om te gaan. Ze zei het belangrijk te vinden dat kinderen al jong worden voorgelicht over het belang van afval scheiden en energie besparen. “Op zo’n leuke manier dat het ze hopelijk lang bijblijft”.

Vloggen

De eerste prijs van De Horizon was een cursus vloggen. De kinderen hadden een modeshow georganiseerd met een kledinglijn van plastic.  Ze verspreidden flyers op school en in de buurt om iedereen bewust te maken dat zwerfafval echt niet meer kan. Ook maakten ze instructiefilmpjes over voorwerpen van afval.

Groep 8 van De Zwaluw bedacht een vuilnisgame en een inzamelwedstrijd waarmee veel afval opgehaald kan worden. Deze groep kreeg de tweede prijs: plastic vissen in de Amsterdamse grachten met de organisatie Plastic Whale. De Horizon viel nog een keer in de prijzen. Het ontwerp voor een picknicktafel waarin afval meteen gescheiden kan worden van groep 7B wordt werkelijkheid.

Voorstelling

De gemeente Amstelveen bood basisschoolgroepen voor het tiende achtereenvolgende jaar de voorstelling en workshop ‘Hoe word ik een Milieuheld’ van de Stichting Milieubende aan. De Milieubende is interactief theater en educatieve workshop ineen en zet leerlingen in groepen 7 en 8 aan om mee te denken over oplossingen voor de milieu- en naar haar mening bestaande klimaatproblematiek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.