De gemeente is op zoek naar ondernemers die volgens jaar zogeheten ‘groene’ stroom willen verkopen. Met zes andere gemeenten in de regio – Aalsmeer, Haarlem, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn en Zandvoort – zoekt zij naar bedrijven die zelf die stroom wel opwekken, maar niet of nauwelijks verbruiken.

Duurzaam en lokaal inkopen wil de gemeente. De bedrijven zijn voor de energie-inkoop aanbestedingsplichtig, maar er is nu een gezamenlijk ‘Dynamisch Aankoopsysteem (DAS)’. Dat platform brengt via ze zogeheten ‘Groen dus Energiemarktplaats’ vraag en aanbod van duurzame energie samen. Ondernemingen kunnen aangeven dat ze energie beschikbaar hebben en de gemeenten geven aan wat ze nodig hebben.

Museum

Behalve de gemeenten hebben zich ook afvalverwerker Spaarnelanden, het Frans Hals Museum en het Noord-Hollands Archief aangesloten bij deze samenwerking. “Wat voorheen niet kon, kan nu wel”, zegt wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid enthousiast. “Met deze aanbesteding bieden we lokale ondernemers een goede prijs voor hun extra stroom. Plus inkomstenzekerheid door langdurige contracten en de mogelijkheid om voorloper te zijn in duurzaamheid.”

Lokale opwek en afname

Bij deze aanbesteding wordt rekening gehouden met de afstand tot de duurzame energieproducent en een van die afstand afhankelijke toeslag berekend. Gordon: “De kans aan de gemeente te mogen leveren voor producenten uit de buurt wordt vergroot, omdat we het netwerk minder belasten als we dichtbij stroom inkopen. We weten nu nog niet hoeveel stroom we van lokale ondernemers kunnen afnemen, maar stimuleren op deze manier bedrijven met grote daken om veel zonnepanelen te plaatsen en de stroom die ze zelf niet gebruiken te verkopen.”

Energietransitie

Op 2 september startte de samenwerkende gemeenten via TenderNed de aanbesteding voor ‘schone’ energie. Producenten die voldoen aan de selectiecriteria komen in aanmerking voor deelname. De deelnemende producenten profiteren van betere prijzen omdat zij geen afdracht meer aan een traditionele energieleverancier hoeven te betalen. Daarbij kunnen zij volgens de gemeente, die hoopt dat lokale producenten zich massaal melden, gunstige prijsafspraken maken voor de langere termijn. Zij kunnen zich melden via TenderNed op www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/271163/details. Meer informatie over de aanbesteding is te vinden via www.groendus.nl/das.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.