Aan de Bovenkerkerweg, ter hoogte van bedrijventerrein Legmeer,  staan acht bomen die voor een onveilige situatie voor automobilisten en fietsers zorgen. Volgens de gemeente kunnen zij tijdens een flinke herfststorm omvallen. Daarom worden zij gekapt de voornamelijk Italiaanse populieren tussen 25 en 29 oktober verwijderd.

Een gespecialiseerd extern groenadviesbureau onderzocht de stabiliteit van de bomen. Via onder meer een zogeheten trekproef bleek daarbij dat acht bomen een acuut risico vormen en uit veiligheidsoogpunt direct moeten worden verwijderd, zegt de gemeente. Door de laatste twee extreem droge zomers heeft het veen in de dijk plaatselijk zijn draagkracht verloren om de bomen voldoende stabiliteit te verlenen.

Second opinion

Dit is het tweede onderzoek dat is uitgevoerd naar de staat van de bomenrij aan de Bovenkerkerweg. Bij het eerste concludeerden inspecteurs al dat de bomen een veiligheidsrisico vormen. Omdat de gemeente veel waarde hecht aan het behoud van bomen is er een second opinion aangevraagd.

Groencompensatie

De gemeente hanteert naar haar zeggen een ‘groen-voor-groen-beleid’ met daarin het uitgangspunt ‘de juiste boom op de juiste plek‘. Als ergens groen wordt verwijderd, wordt bekeken op welke plek dit het beste is te compenseren. In dit geval gaat het om urgente kap. Op een later moment wordt gekeken naar groencompensatie.

Bomenrevisie

Elk najaar houdt de gemeente een bomenrevisie, waarin zij gevaarlijke bomen en bomen van slechte kwaliteit in samenspraak met de Groenraad verwijdert. Omdat de Bovenkerkerweg een drukke verkeersader is en de bomen dusdanig slecht zijn gebleken, loopt zij met deze acht bomen hierop vooruit. De Groenraad is hierover geïnformeerd.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.