Van een gemeentelijk monument aan de Amstelzijde 63-65 wordt de historische gevel tijdelijk verwijderd en het dak gesloopt. Dat is nodig om het voormalige woon-winkelpand te kunnen behouden voor de toekomst, zegt de gemeente. Zij wil een vergunning voor renovatie afgeven. De monumentale kap (het dak) wordt met de originele dakpannen en twee dakkappelletjes in oorspronkelijke vorm opnieuw opgebouwd. Hierdoor verandert er niets aan het historisch straatbeeld, zegt wethouder Herbert Raat van monumenten.

De kapconstructie verkeert in zeer slechte conditie door houtrot, houtworm en de vele aanpassingen die er aan zijn verricht in de afgelopen decennia. Dit is aan het licht gekomen tijdens een inspectie van de gemeente. Die was het gevolg van een enkele weken geleden door de gemeente aan de aannemer opgelegd bouwstop, omdat de monumentale kap werd afgebroken zonder de benodigde vergunning. Die se nu dus binnenkort wel. Omwille van de veiligheid is behoud of restauratie van de kap niet mogelijk.

Scheef gezakt

In de nieuwe vergunningaanvraag voor herbouw van de kap met eenzelfde constructie en materiaal, is ook het rechtzetten van de scheefgezakte voorgevel meegenomen. Hiervoor moet een nieuwe fundering worden aangelegd. Hoewel binnen de monumentenzorg het credo ‘behoud gaat voor vernieuwing’ leidend is, moet er in sommige gevallen toch worden gekozen voor gedeeltelijke vernieuwing. De bouwtechnische staat van het pand is dusdanig slecht, dat behoud niet verantwoord is.

Compier

Er is al een omgevingsvergunning verleend voor het realiseren van een forse, onderkelderde, uitbouw aan de achterzijde van het gebouw, achter de historische gevel. De gemeente zegt nu alle vertrouwen te hebben in het Amstelveense aannemersbedrijf Compier & Zonen, dat de werkzaamheden uitvoert. Het bedrijf deed ook de renovatie van andere monumentale panden, zoals Loetje’s Garage aan de Amstelzijde 45 en buitenplaats Wester-Amstel.

Zuinig

“We moeten op de Amstelveense historie heel zuinig zijn”, zegt Raat. Hij vindt dat er in het verleden al teveel door de slopershamer is vernietigd.  “De gemeente telt 128 gemeentelijke monumenten, 38 rijksmonumenten, één provinciaal monument, tien gemeentelijke beschermde stads- of dorpsgezichten en één rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht, namelijk de Buurt over Ouderkerk. Bij historische panden is restauratie het uitgangspunt, maar soms is dit niet voldoende om duurzaam behoud en de veiligheid te kunnen waarborgen. Na uitvoering van de werkzaamheden zal het pand aan de Amstelzijde 63-65 er identiek uitzien als voorheen en kunnen we ook in de verre toekomst genieten van dit mooie historische straatbeeld.”

 

 

 

1 REACTIE

  1. Ik kan me voorstellen dat gedeeltelijke vernieuwing nodig is om het dak goed te herstellen. Hout kan verrot zijn en dit maakt de kans op instorten van het dak natuurlijk groter. Gelukkig kan er tegenwoordig alles aan gedaan worden om daken in de originele staat te behouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.