De vijf grootste glastuinbouwgebieden van Greenpost Aalsmeer, waarbij ook de gemeente Amstelveen is aangesloten, heeft een energiebehoefte die gelijk is aan die van  138.000 woningen. Dat blijkt uit een ‘Factsheet Energie’ van het orgaan. Per gebied, waarvan Amstelveen er één is, zijn de recepten voor verduurzaming uitgewerkt.

Greenport Aalsmeer telt in totaal 29 tuinbouwgebieden, door haar ondergebracht in vijf clusters of concentratieregio’s, met elkaar 95% van het totale teeltareaal omvattend.

Klimaatakkoord

Er zijn in totaal zes Greenports in Nederland. Greenports Nederlands steunde die allemaal bij het opstellen van een gebiedsinventarisatie. Samen voldeden zij aan de uit het Klimaatakkoord en het Tuinbouwakkoord voortvloeiende verplichting om voor ieder glastuinbouwgebied een visie op te stellen over de route naar klimaatneutraliteit.

Een van de vijf teeltarealen van Greenport Aalsmeer is de Noorder Legmeerpolder in Amstelveen. De andere vier zijn: Kaag en Braassem: Baan en Sotaweg, Nieuwe Wetering, Floraweg-Geestweg (gemeente Kaag en Braassem), het gebied PrimA4a te Rijsenhout, Kernglastuinbouwgebied Uithoorn-De Kwakel en Nieuw Amstel (gemeente Nieuwkoop).

Inventarisaties

De gebiedsinventarisaties energie zijn eind 2020 opgeleverd conform het landelijke format. Greenport Aalsmeer zal deze vijf gebiedsinventarisaties samen met de ondernemers dit jaar concreter en uitgebreider maken. Het doel is te komen tot gedragen gebiedsvisies energie inclusief een uitvoeringsagenda met concrete projecten. Voor kansrijke projecten zal ook gestart worden met het opstellen van haalbaarheidsstudies.

Factsheet
De factsheet toont een schematische weergave van de gebieden, teelten en de indicatieve energiebehoefte. De vijf glastuinbouwconcentraties beslaan in totaal een glasoppervlakte van 534 hectare. De totale energiebehoefte is 186.550.000 m³ aardgas equivalent, waarvan 66% warmte- en 34% elektriciteitsbehoefte. Omgerekend naar aardgasverbruik van woningen betreft het maar liefst circa 138.0000 woningequivalenten bij een gemiddeld verbruik van 1.350m3 aardgas per jaar.
Het energieverbruik in de Greenport Aalsmeer zit vooral in de gebieden De Kwakel-Kudelstaart en PrimA4a te Rijsenhout (Haarlemmermeer). Deze gebieden zijn samen verantwoordelijk voor bijna 70% van de energiebehoefte van de glastuinbouw in Greenport Aalsmeer.

Recepten
Op de factsheet zijn ook de recepten voor verduurzaming weergegeven. De verduurzaming van de glastuinbouw vraagt een combinatie van maatregelen op gebiedsniveau en bedrijfsniveau. Op de factsheet is per gebied met symbolen aangegeven welke maatregelen het beste daarbij passen. Op bedrijfsniveau kunnen dat warmtetechnieken zijn zoals warmtepompen, zonthermie, aquathermie, elektrische heaters en elektrische boilers. Elektriciteitsproductie kan plaatsvinden uit zon-pv, zegt Greenport Aalsmeer.
Op gebiedsniveau komen de volgende recepten voor verduurzaming voor: elektriciteit- en/of warmteproductie uit zon-energie, windenergie (zoekgebied), warmtenet, biomassa (vergisting en/of verbranding), geothermie, CO2-net en het verzwaren van het elektriciteitsnet. Vooral voor de grotere gebieden, zoals De Kwakel-Kudelstaart en PrimA4a, is een combinatie van oplossingen op gebiedsniveau nodig om tot een duurzaam en betrouwbaar energiesysteem te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.