Met de fracties van GroenLinks, D66 en de PvdA tegen hebben Provinciale Staten van Noord-Holland besloten er bij gemeenten op aan te dringen dat en een goede afstemming komt met aangrenzende buurgemeenten over zoekgebieden voor windturbines. Het voorstel was vervat in een motie van Denk en JA21, die werd aangenomen.

Beschermers Amstelland hebben bezwaren tegen de daaraan grenzende zoekgebieden van Amsterdam. Overigens liet de gemeente Amstelveen zich niet over de kwestie uit.

Rekenkamer

PS stemden unaniem in met een aantal besluiten op basis van het eindrapport van de Randstedelijke Rekenkamer ‘Stof tot nadenken’. Dit rapport gaat over de kwaliteit van de uitvoering van VTH-taken en de rol van de provincie bij Tata Steel en Harsco. Een motie van de PvdD en de SP die Gedeputeerde Staten oproept Tata Steel te vragen jaarlijks te rapporteren hoe ver het bedrijf op koers is om duurzaamheidsdoelstellingen te halen en in hoeverre dit de gezondheid van burgers beschermt werd aangenomen. VVD, JA21, FvD, PVV en de fractie Baljeu stemden tegen deze motie.

Verder stelde de SP vragen over de uitlatingen van VVD-lijsttrekker Mark Rutte in een verkiezingsdebat over windturbines op IJburg. Gedeputeerde Stigter betreurt de beeldvorming en gaf in zijn beantwoording aan dat de uitspraken geen gevolgen hebben voor het traject dat wordt doorlopen.

Terugkijken

De hamerstukken, voorstellen, ingediende moties of amendementen zijn te vinden bij de agenda van de Provinciale Statenvergadering van 8 maart 2021. Daar zal ook de wijze waarop de partijen stemden over de verschillende voorstellen terug te vinden zijn. Belangstellenden kunnen de ondertitelde vergadering binnenkort online terugzien.

Besluitvorming

De ‘Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming’ maakt het mogelijk dat PS online vergaderen. De besluiten die zij namen zijn voorgenomen besluiten. Tijdens de vergadering gaven de fractievoorzitters een indicatie van de wijze waarop hun partij zal stemmen. Daarna volgt een schriftelijke stemronde waarbij de Statenleden die indicatie op een ‘stembrief’ kunnen bevestigen. De uitslag van deze stemronde wordt vrijdag 12 maart in de middag bekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.