Voor de eerste keer kan men op de Open Monumenten dagen – 14 en 15 september – in twee gemeentelijke monumenten terecht. Nou ja, tijdens  de Open Atelierdagen was publiek al welkom bij de ateliers in het voormalige schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan, maar nu is dat een gemeentelijk monument geworden en gaat het als zodanig op zondag 15 september open.

Dat geldt ook het SAKB Kunstlokaal aan de Ouderkerkerlaan 14-15. Zondag zijn daar gratis workshops van verschillende kunstenaars te volgen. Het gebouw is trouwens al langer een gemeentelijk monument, maar als zodanig nu voor het eerst open voor publiek.

Jan Lighthartschool

Het voormalige schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan is sinds dit jaar een gemeentelijk monument. De voormalige Jan Lighthartschool is in 1953 gebouwd en kenmerkend voor de naoorlogse bouwstijl waarin het samenbrengen van de gemeenschap voorop stond. Tegenwoordig is in het pand het atelier van verschillende Amstelveense kunstenaars gevestigd. Het werd bekend onder de naam Ateliers 2005. De kunstenaars stellen hun ateliers open.

SAKB

Het pand van de SAKB is ook een voormalige school en werd ontworpen door architect Ingwersen. Het dateert uit 1925. De kunstenaars van de SAKB openen dit jaar ook voor het eerst de deuren tijdens de Open Monumentendagen.

Urbanus

Al eerder werd bekend dat op de Urbanuskerktoren in Bovenkerk is te beklimmen. Bij de door brand verwoeste kerk bleef de toren behouden. Doe was voor het eerst weer te beklimmen tijdens 24H Amstelveen. Wie geen hoogtevrees heeft, krijgt zo een prachtig uitzicht over Amstelveen. Van achter een glaswand kunnen bezoekers een kijkje in de kerk nemen.

Monumentenweekend

Tijdens het Open Monumentenweekend openen verschillende Amstelveense kerken hun deuren, zoals de Paaskerk, Pauluskerk (alleen zaterdag), Kruiskerk (zaterdag) en Annakerk (beide dagen). Ook het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Graaf Albrechtlaan is open op zaterdag. De Urbanuskerk in Nes aan de Amstel is zondag geopend. Ook hier kan de toren beklommen worden. Op Buitenplaats Wester-Amstel worden rondleidingen verzorgd, evenals op begraafplaats Zorgvlied. Kijk voor een overzicht van alle monumenten, openingstijden en activiteiten op www.openmonumentendag.nl/gemeente/amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.