Boekhandel Blankevoort, nu gevestigd aan de Rembrandtweg, bestaat deze maand honderd jaar. Op 5 september 1921 opende Gerrit Blankevoort, met aan zijn zijde eega Hendrika van der Vegte, de deuren van hun winkel in de Groen van Prinstererstraat in Amsterdam.

In de eeuw die volgde waren er verhuizingen, goede en mindere tijden. Ter gelegenheid van het 70-jarige bestaan in 1991 van de boekhandel schreef Dirk van Ginkel het boekje ‘Zuinigheid met vlijt’, in opdracht van Cees Philips, destijds de (vorige) eigenaar, die het weer aan zijn voorganger Jan Blankevoort overhandigde. Daarmee hield de winkel op een familiezaak te zijn, maar de naam blijft tot op de huidige dag gehandhaafd.

Anne Frank

Van Boekhandel 1931 tot 1978 was Blankevoort gevestigd aan de Rooseveltlaan, de vroegere Zuider Amstellaan.  Gerrit, Hendrika en zoon Jan runden de toko samen met Mieke en andere medewerkers.

Toen Anne Frank een dagboek in de etalage van Blankevoort zag liggen vertelde zij haar ouders hierover. Op 12 juni 1942 werd Anne Frank dertien jaar oud. Voor haar verjaardag krijgt ze het dagboek, dat (beschreven) beroemd werd.

Aan de Rooseveltlaan werd in 1978, toen Blankevoort naar Amstelveen verhuisde, een andere boekhandel  gevestigd. De inhoud van het boekje leest men hier: https://www.geheugenvanplanzuid.nl/index.php/architectuur/146-de-geschiedenis-van-boekhandel-blankevoort.

Het bestaan van een eeuw leidt wegens corona-maatregelen niet tot een ‘groot feest’, maat er is wel weer een boekje. “Die mensen bestaan ook”  gaat niet over de historie van de winkel, maar is een verhalenbundel over boeken en boekhandels. De schrijvers hebben gemeen dat ze allemaal bij Blankevoort te gast zijn geweest dan wel op de nominatie staan. En voor de samenstelling zorgde David de Poel.

Zes jaar nadat Philips door omstandigheden de handdoek in de ring moest gooien, heeft Rob Kuyper er nog altijd geen moment spijt gehad dat hij de zaak voortgezette, waarmee een jongensdroom alsnog uitkwam: een eigen boekhandel. De jubileumuitgave ligt voor alle trouwe klanten daarvan klaar.

Op de foto: Hoe het allemaal in Amsterdam begon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.