Omdat zogeheten taalcoaches vrijwilligers zijn, is de Vrijwilligerscentrale Amstelland (waarbij overigens betaalde krachten werken) vaste partner van het Taalhuis. Dat hield zaterdag een ‘taalwandeling’ voor anderstaligen om die allerlei woorden bij te brengen. Burgemeester Tjapko Poppens liep de route mee en toonde zich ook een taalcoach. Wethouder Marijn van Ballegooijen deed dat later met een andere groep. In het kader van de Week van lezen en schrijven zijn er deze week verschillenden activiteiten.

Er waren in totaal vijf groepen taalvragers. Die leerlingen noemen, stuit op verzet van de organisatie. Dat woord lijkt bij het schoolmatige onderwijs te passen, terwijl de ruim driehonderd coaches van het Taalhuis met één (hooguit twee) ‘taalvrager’ over koetjes en kalfjes praat.

Koffie

Bij een kop koffie veelal, want die is in de Nederlandse cultuur heel belangrijk, wist Poppens. De anderstaligen komen overal vandaan, wist een medewerkster te vertellen. Niet alleen uit Syrië dus, maar ook uit landen als Turkije, Venezua en velen uit Afrika. Overigens mochten veel wandelaars niet worden gefotografeerd, vooral uit veiligheidsoverwegingen, want de lange arm der regeringen en inlichtingendienste van hun geboorteland doet hen – ook voor hun familie daarginds – onheil vrezen.

Cultuurstrip

De wandeling begon bij de bibliotheek, waar een taalhuis is gevestigd en men zich voor deelname daaraan kan melden. Op het Stadsplein vertelde de burgemeester over de gemeentelijke plannen met de cultuurstrip. Hij benadrukte verder dat taal één ding is om in te burgeren, maar cultuur iets anders. Overigens leert men bij het Taalhuis in Amstelveen wel Algemeen Beschaafd Nederlands, maar geenszins de vele dialecten. “Als er Limburgs wordt gesproken, verstaan de meeste Nederlanders dat niet”, wist Poppens, die overigens ook het steenkolen Engels van Louis van Gaal erbij haalde om uit te leggen dat in de taal ook het idioom meetelt. Juist dat poogt men in het Taalhuis te leren.

Bankras

Een Turk uit Bankras zei veel aan de instelling te danken. Hij praat wekelijks anderhalf uur met een taalcoach en heeft op die manier zijn Nederlandse taalschat zeer uitgebreid. Een vrouw uit Venezuela had dezelfde ervaring. “Dit is een mooie stad”, zei de Turk, die overigens nog werk zoekt.

De burgemeester praatte tijdens de wandeling, waarover deelnemers nog een stuk voor een wedstrijd kunnen schrijven, met anderstaligen over 1001 onderwerpen. “Die gesprekken gingen eigenlijk overal over”, zei hij. En in de Stadstuin zag hij dat het water volledig was bedekt met kroost. Volgens hem geenszins de bedoeling, maar het leverde wel weer een nieuw woord op.

Ook wethouder Marijn van Ballegooijen (zorg en Welzijn) vindt taal belangrijk om mee te kunnen komen in onze samenleving. “Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of spreken, lopen in het dagelijks leven tegen allerlei problemen aan. Het Taalhuis koppelt taalvragers aan taalcoaches. Door middel van diverse activiteiten zoals 1 op 1 taalcoaching, leeskringen, voorlezen, taalcafés of taalwandelingen wordt er gewerkt aan de beheersing van de Nederlandse taal. Het is belangrijk dat we in de Week van Lezen en Schrijven met onder andere een Speciale Taalwandeling en sneldichtwedstrijd extra aandacht vragen voor laaggeletterdheid en de hulp die beschikbaar is.”

“De kracht van het Taalhuis is volgens coördinator Dirma Nagelhout dat formele Taalscholing volledig aansluit bij allerlei vormen van informeel taalaanbod, die door vrijwillige inzet is zijn ontstaan.

Een Taalpunt is een mini-taalhuis, waar een deel van de werkzaamheden verricht wordt uit het grote takenpakket van het Taalhuis. “Taalcoaching is een belangrijk onderdeel en de grootste groep vrijwilligers binnen het Taalhuis met meer dan 320 coaches in Amstelveen en Aalsmeer”, zegt ze. “Daarnaast zijn er natuurlijk ook vrijwilligers die een andere rol hebben in het Taalhuis. Al met al is het een groep van zo’n 350 mensen, verdeeld over Amstelveen en Aalsmeer. In Amstelveen is er ook de VoorleesExpress en de Taalvijver; zij richten zich uitsluitend op kinderen tot de leeftijd van ongeveer 14 jaar. Deze vallen strikt genomen niet onder het Taalhuis. Ze vallen wel, net als het Taalhuis, onder Wereldbuur. Het Taalhuis neemt alleen kandidaten aan van 18 jaar en ouder. De VoorleesExpress is digitaal gegaan in coronatijd, waarmee het voorlezen wat normaliter bij de kinderen thuis plaatsvindt toch kon doorgaan.”

Meer informatie is te vinden via: www.amstelveen.nl/wonen-leven/publicatie/onderwijs-en-kinderopvang_aanpak-laaggeletterdheid-taalhuis-amstelland of bij de bibliotheek.

 

2 REACTIES

  1. De burgemeester begint over Limburgs als hij langskomt bij het Taalhuis. Flauwekul, heeft hij niet iets aan basale woordenschat te melden. Ging het nu om de cliënten van het Taalhuis over wilde hij zichzelf horen? Ik wil wedden dat het overgrote deel niet heeft begrepen waar het over ging. Als iemand met 6 jaar ervaring bij het Taalhuis is het toch wel belangrijk om MET de personen te praten en niet OVER ,want zo lijkt het meer de Poppens show. Ach, een leuk profileringsmomentje, zullen we maar zeggen.

  2. Goh, als ik die begeleidende foto zie dan vallen mij twee dingen op te weten:
    1) De brug ziet er buitengewoon slecht onderhouden uit. Je zal maar oudere zijn en de leuning nodig hebben ter ondersteuning dan lijkt mij die leuning vol met vogelpoep niet fijn noch fris laat staan gezond. Wellicht een puntje voor de wethouder die over volksgezondheid gaat.
    2) Op de foto staat ook een bord dat het voetpad slecht begaanbaar is. Was hier niet eerder dit jaar een artikel over op deze blog? Welnu naast het plaatsen van het bord is er feitelijk niets veranderd aan de zeer slechte situatie daar ter plekke.
    Nadat die bovengenoemde oudere de brug zonder al te veel vogelpoep aan zijn/haar handen is overgekomen, struikelt hij/zij waarschijnlijk over een onverantwoord slecht voetpad. Wellicht een puntje voor de verantwoordelijk wethouder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.