Toegegeven: Een beetje jaloers ben ik wel op de parlementaire journalisten die bij de Tweede Kamer vrijelijk mogen rondlopen, fractieleden bestormen, ministers ongevraagd een microfoon onder de neus drukken en ook bij informele happenings van Kamerleden, zoals de BBQ aan het einde van het politieke seizoen geenszins worden overgeslagen.
Sterker nog: Dankzij die vrijheid zien wij op tv hoe de politici bijvoorbeeld een kippendij verorberen, hoewel dat laatste mij worst zal zijn (vergeef mij de culinaire uitspraak in deze). Een dergelijke vrijheid bestaat in Amstelveen niet. De huiskamer van de gemeente is de meest onbereikbare van de stad en ook journalisten (die anders dan hun collega’ s bij de Tweede Kamer en raadsleden geen pasje hebben) komen er alleen onder strikte begeleiding binnen. Zaterdag was er ergens in het Oude Dorp een informele bijeenkomst voor de gemeenteraad, bij de start van het nieuwe politieke seizoen, maar daar werd de pers nadrukkelijk geweerd.
Alleen formeel
Doet de politiek dat communicatief nou wel handig? Ja hoor, vonden de communicatiedeskundigen. Het is informeel en de pers is er alleen voor formele contacten. Eerlijk gezegd denk ik dat er van de constant reclame voor B&W makende adviseurs geen enkel advies kwam. De communicatie-afdeling heeft er geen mening over en geeft blijkbaar klakkeloos door wat ambtenaren en bestuurders beslissen. Dat de pers ook niet wordt uitgenodigd voor het werkbezoek dat minister Cora van Nieuwenhoven donderdag aan Amstelveen brengt, noch voor het overleg met raadsleden, maandag, over skatebanen hoort bij de geheimzinnigheid die het besturen van de stad kenmerkt.
Transparantie?
Overigens heb ik alle fracties bijvoorbeeld over die besloten bijeenkomst van zaterdag een mail gestuurd. Alleen de VVD en Actief voor Amstelveen (AVA) reageerden. De rest legt zich neer bij de geheimzinnigheid van het pluche en geeft daarmee blijkbaar toe dat transparantie (‘radicale transparantie’ zei waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn zelfs) en democratie niet meer dan theorieën zijn, die plaatselijk nooit tot praktijk mogen uitgroeien.
Dat past ook volledig bij de beslotenheid van lokale ledenvergaderingen der politieke partijen. In het verleden nodigde alleen de PvdA mij uit voor die vergaderingen, waaruit altijd nieuws kwam. Dat was in de tijd van PvdA-wethouder Remco Pols, die zelf in de redactie van Trouw had gezeten. Maar de laatste jaren bereiken dergelijke invitaties mij niet meer en de plaatselijke partij Burgerbelangen (!) Amstelveen (bbA) liet mij weten dat haar ledenvergaderingen nu eenmaal alleen voor leden zijn. Dat denken ook de andere partijen in de gemeenteraad, met uitzondering van de ChristenUnie, die mij met alle egards toeliet. Verder treedt de lokale politiek alleen in verkiezingstijd naar buiten, als die zich op de electorale markt begeeft om voornamelijk dezelfde beloften als alle concurrenten rond te strooien. Amstelveen moet sociaal, groen, duurzaam en veilig zijn, zeggen ze allemaal.
Regel
Hoe dat vervolgens zijn beslag krijgt, wordt voornamelijk in achterkamers vastgesteld, vaak buiten het raadhuis. Zodat men ook bij de gemeenteraad eigenlijk voor niks komt, want het debat is al gevoerd. De coalitie heeft de zaken vooraf dicht getimmerd, zodat in haar gehele kamp geen tegenstem klinkt, en vormt de meerderheid in de raad. Ik heb al vaker gezegd dat nooit de openheid zo werd beknot als sinds in Amstelveen het woord transparantie is uitgevonden. Misschien weten de meeste raadsleden niet wat dat woord betekent. Openbaarheid is regel, vertrouwelijkheid uitzondering mag dan een landelijk democratisch adagium zijn, plaatselijk geldt het tegenovergestelde. Geheimzinnigheid lijkt hier regel, openbaarheid uitzondering. En de meerderheid van de politici is het daar blijkbaar volledig mee eens.
Regie
Maar de gemeente heeft toch de participatie uitgebreid? Ja, maar wel in een rechtstreeks gemeentelijk systeem, waarop zij volledig controle kan houden. Burgers mogen online meepraten. De gemeente wil zoveel mogelijk via eigen media communiceren. En zijn kiest van de andere het liefst de kanalen die haar zo kritiekloos mogelijk volgen. Wat dat betreft heeft zij het moeilijk met de persvrijheid, die niet ontaardt in een voortdurende stroom van reclame voor de bestuurders. Daarin passen geen persberichten over, bijvoorbeeld, rechtszaken die B&W faliekant op alle fronten verliezen natuurlijk. Met vereende ambtelijke krachten wil de lokale overheid de regie houden op alle fronten, waar ook de gemeenteraad op aandringt. Ook in communicatieve zin. Maar tussen regie en censuur zit blijkbaar een flinterdunne scheidslijn…..
Deze column van Johan Bos gaat weer eens over transparantie, zijn favoriete stokpaard. Hij laat hiermee zien dat herhaling soms de enige manier is om politici, bestuurders en journalisten te overtuigen van de onjuistheid en onwenselijkheid van hun doen en laten.
Wat was het antwoord van de VVD en AVA op jouw vraag Johan?
Begrepen mij wel en zouden navraag doen.
Hoe groot schat je kans dat je nog wat hoort?
Nihil. De meeste raadsleden reageren niet op een door hen gedoodverfde gek. Alleen in verkiezingstijd, als de electorale markt dat vereist en wordt verdeeld, gaan zij wijken in en zo. Om te vertellen dat door inwoners ingebrachte problemen de ‘aandacht’ van hun partij hebben. Waar men nooit meer iets van hoort als de raadsleden weer zijn gekozen en kiezers worden geacht vier jaar hun bek te houden…..
Goeie vraag, CeeBee, zeker in dit verband, want Johan Bos geeft zelf ook niet de openheid die hij bepleit. Straks krijgen wij nog te horen dat het antwoord van VVD en AVA vertrouwelijk was..
VVV en AVA gaven dus geen antwoord maar een dooddoener cq afschuiver. Dat is een schijnbaar vriendelijker maar in feite cynische vorm van geheimzinnigheid.
Hoeveel communicatiemedewerkers heeft de gemeente eigenlijk in dienst en hoe zijn hun taken verdeeld. Ook lijkt het me wel eens interessant om te horen hoe de diverse krantjes zowel digitaal als op papier met de gemeente zijn verbonden. Ik kan wel wat opnoemen, maar het fijne weet ik er niet van.
Het team bestond uit 13 mensen, maar ik weet niet hoe het nu is. Wij horen nooit wat. De baas van de club is onlangs vertrokken en dat naar die post schijnt nu een van de anderen te zijn gepromoveerd. Maar de communicatie-afdeling communiceert weinig over zichzelf. Het is daar een soort duiventil. Soms kom ik in de vakpers wel eens tegen dat er weer een vacature bestaat.
Bedankt
13 mensen voor Amstelveense propaganda naar de burger en het bedrijfsleven. Lijkt me toch wel erg veel ! En daarnaast nog de media die nooit echt commentaar op zullen leveren omdat ze met handen en voeten op één of andere manier aan de gemeente zijn verbonden.
Het kan nog altijd erger. De gemeente Amsterdam heeft er 300 rondlopen.
#Communicratie.
Ook natuurlijk hartstikke veel, maar ik denk dat je Amsterdam en Amstelveen niet 1 op 1 kunt vergelijken gezien de veelzijdigheid van de Amsterdamse samenleving en de éénvormigheid van de Amstelveense ( ook natuurlijk kort door de bocht, maar tocht…….)
Amsterdam heeft per inwoner ruim twee keer zoveel communicatiemedewerkers op de loonlijst staan dan Amstelveen. Misschien is dat een betere vergelijking.
CeeBee het klopt wat je zegt, maar ik had meer in mijn achterhoofd dat er Amsterdam qua bestuur door variatie op maatschappelijk, sociaal ,cultureel en economisch vlak ook veel meer te melden was dan hier maw alles ligt daar veel complexer.
Hoe meer communicatiedeskundigen des te ondoorzichtiger de communicatie wordt en misschien is dat ook wel juist bedoeling..
Overigens, als ik even een selectie toepas op LinkedIn kom ik al op 20 communicatieadviseurs uit die werken bij de gemeente Amstelveen. Als je er daarbij van uit gaat dat gemiddelde ‘dekkingsgraad’ op LinkedIn zo’n 70 % is -vanwege o.a. niet zichtbare profielen-, kom je al snel op 30. Een soort Berlijnse muur aan adviseurs. Met dank aan onze belastingcenten.
Ah in februari jl. heeft Annette Cornelisse als hoofd communicatie, kabinet en participatie de gemeente verlaten en die werkt nu als manager communicatie van de woningbouwcorporatie Portaal in Utrecht. Volgens haar Linkedin stuurde ze 20 mensen aan voor Amstelveen en Aalsmeer. Ze heeft 7 jaar en 7 maanden voor de gemeente gewerkt. Eveneens via Linkedin blijkt dat Susan van Vliet per maart jl. als hoofd communicatie gemeente Amstelveen en Aalsmeer is aangesteld. Susan van Vliet werkt sinds 2001 voor de gemeente Amstelveen als (senior) communicatie-adviseur. In haar huidige rol is ze aanwezig bij de wekelijkse B&W vergaderingen.
De ironie wil dat de nieuwe burgemeester zelfs complimenten geeft over een unanieme stemming ‘heel goed’ (dat niemand afwijkend durft te stemmen?) en in de laatste openbare raadsvergadering zei dat op 31 augustus deze hoopte iedereen weer te zien om 16 uur op de locatie de Boerin en de Kok (dat zit op de Bovenkerkerweg 14). Apart. Want niet iedereen hoopte de burgemeester te zien met andere woorden, valt uit deze column te begrijpen…!?
Wat je met het laatste bedoelt begrijp ik niet, maar helder is wel dat de afdeling Communicatie belangrijk groter is dan 13 medewerkers zoals ik ook al vaststelde.
bedoelde dat alhoewel de burgemeester in het openbaar zei iedereen te willen zien, was in werkelijkheid deze bijeenkomst op 31 augustus een BESLOTEN bijeenkomst, kortom hij wilde niet iedereen zien ondanks zijn woorden.
En ik bedoelde ook dat het een burgemeester als voorzitter van de gemeenteraad boven de partijen/onpartijdig voorzitter op zijn merkwaardig is voor hem om met een oordeel te komen dat het heel goed is als er unaniem wordt gestemd, de burgemeester geeft daarmee aan blij te zijn dat alles zonder discussie unaniem wordt gestemd.
Met iedereen doelde hij kennelijk op alle raadsleden. Ik hou het er nog even op dat de burgemeester moet wennen aan de verhoudingen in de gemeenteraad, die nog net niet intiem zijn, maar dan toch op zijn minst een behoorlijk hoog ons-kent-ons gehalte hebben. Daar ligt een mooie taak voor hem om dat eens open te breken.
Aan het tweede deel van je verklaring zou ik niet zo zwaar tillen. Dat er unanimiteit is betekent natuurlijk nog niet dat een burgemeester blij is dat er geen discussie is. Verder hoor je dit soort ‘afsluitingen’ overal en bij iedereen. Tot in de Tweede Kamer toe. Het heeft naar mijn idee weinig om het lijf.
Hoe groter de afdeling communicatie hoe mee meer er kennelijk verdoezeld, verdraaid en gespind moet worden. Met een oud-voorlichter als bestuurder zitten de Amstelveense voorlichters natuurlijk geramd.
Maw er is weer een ware ons-kent-ons VVD burgemeester opgestaan, die hier weer de gebruikelijke oligarchie in stand zal houden, mag ik concluderen?
https://online.ibabs.eu/ibabsapi/publicdownload.aspx?site=amstelveen&id=0a90048d-0200-4c8e-a5b7-8dd0500006bc
En zo zal de democratie stukje bij beetje worden uitgehold.
Voortaan zal een agendacommissie bepalen of een stuk een hamerstuk is….wettelijke wijzigingen? Stiekem toch wat meer dan alleen dat zeg maar, dan moeten dus fracties heel erg opletten om iets nog uberhaupt besproken te krijgen.
En als een fractie een debat wil aan de hand van een commissiebehandeling kan dat niet zomaar. Ook als meerdere fracties het in de raad besproken willen hebben, dan hangt het er vanaf waarover het gaat. Dan kan een agendacommissie dus bepalen dat het niet in de raad besproken mag worden als die dat niet relevant vindt. Ow ja in de commissie moet men dus al beslissen of men een motie of amendement doet, anders mag dat niet ofzo?
Welkom democratie anno 2019. Johan, benieuwd nar je artikel hierover, dit is echt schandalig. Achter gesloten deuren zal maw steeds minder wat openbaar relevant is op deze manier worden weggemoffeld. De commissievoorzitters zijn dus Martin Kortekaas van GroenLinks, Robbert Zuidbroek D66 en Paul Feenstra VVD, Esther Veenboer PvdA ook coalitie en Ruud Kootker BBA zijn lid van deze agendacommissie en burgemeester/voorzitter van de raad Tjapko Poppens ook VVD adviserend lid. Coalitie heeft hier dus de meerderheid. Alleen AVA had zih onthouden bij benoemingen hiervan. Maw deze commissie, lees coalitie mag dus voor de hele raad alles beslissen!? Democratie anno 2019, met dank nog aan de voormalig totaal ondemocratisch benoemde antidemocratische waarnemend VVD burgemeester Bas Eenhoorn die dit systeem met unanieme steun van VVD, D66, PvdA, CDA, SP, BBA, OCA/SBA, ChristenUnie en AVA in heeft gevoerd.
Om nog even bij het onderwerp communicatie te blijven.
De gemeenteraad wil dat het College van B&W (!) een Mediaraad instelt en benoemt van zogenaamde deskundigen. En de commissie B&S oftewel gemeenteraadsleden ook weer meerderheid coalitie gaat dan ook weer bepalen welke type mensen daar dan in mogen.
Die Mediaraad moet dan een budgetvoorstellen doen waarover dan B&W zullen besluiten als ze voldoen aan beordelingskader. Of de Mediaraad bindend of niet bindende adviezen moet doen is niet duidelijk.
Wel is duidelijk dat op deze manier B&W (of gemeenteraad maar goed dat is dan de coalitie) in feite op deze manier afhankelijke en gekleurde journalistiek gaat betalen. Ondanks bedoelde onafhankelijken, is die afhankelijk van B&W en wordt niet eens een serieuze poging gedaan daar een enorme chinese muur tussen te plaatsen. Het zogenaamd onafhankelijke RTVA wordt bestuurd door Henk Bleekemolen en Hans Steenvoorden, beiden prominente PvdA’ers waarvan Bleekemolen tot voor kort zelfs bestuursvoorzitter PvdA Amstelveen was en de ander dat ruim 10 jaar was. Ook het zogenaame onafhankelijke PBO wemelt van oudpolitici en partijgebonden figuren.
En nu willen ze dus zelf als politiek journalistiek gaan bedrijven met belastinggeld. Dacht dat DAAR juist RTVA voor was!? Woensdag 18 september besproken in commissie B&S
https://online.ibabs.eu/ibabsapi/publicdownload.aspx?site=amstelveen&id=46f03618-6472-441b-81b9-9b1924152827
De tegenstelling coalitie versus oppositie is in Amstelveen een fictie. Of beter: bedrog. Alle politieke partijen vormen samen met de lokale media één grote coalitie, want niemand wil uit de boot vallen met een kritische opstelling.
Misschien is het maar het beste dat de gemeenteraad stopt met de charade van raadsvergaderingen die ergens over zouden gaan. Het inhoudelijke werk gebeurt toch al door de Agenda commissie.
Vergaderingen van de voltallige gemeenteraad zijn er dan nog alleen voor de formaliteit en voor de gezelligheid waar het toch allemaal om begonnen was. Zij kunnen dan vroeger eindigen zodat het voor de leden nog niet te te laat is om het onderonsje voort te kunnen zetten in één van de talrijke horecagelegenheden in het Oude Dorp.
De Mediaraad kan net zo goed worden opgeheven. De vergaderingen van de Agendacommissie zijn immers geheim en wat de lokale media moeten schrijven of tonen, horen zij wel van de afdeling Communicatie of kunnen zij lezen in het weblog van wethouder Raat (VVD).
Met dank aan Gerard Visser.
Gerard, ik zie dat je mijn voorstel hebt opgepakt onder JB’s artikel ‘Minder debat in gemeenteraad’. Misschien kunnen de debatten van de gemeenteraad op dit forum worden gehouden (mits de horeca van het Oude Dorp dit goedvindt, natuurlijk).
Iemand enig idee hoeveel communicatie’deskundigen’ Rutte heeft? Om zijn beleid kracht bij te zetten? Las ergens zo’n 772!……kan het mis hebben, ga het even opzoeken….
Ik had het met een link opgezocht, maar helaas niet geplaatst..nogmaals: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4625741/aantal-communicatiemedewerkers-fors-gegroeid-onder-rutte-iii