Nadat eerder de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) al tegen de sloop had geprotesteerd vinden nu ook B&W dat de voormalige Kwik Fit garage aan de Amsterdamseweg niet mag verdwijnen. Dat is de eigenaar, een projectontwikkelaar, meegedeeld. Het pand werd eind vorig jaar een gemeentelijk monument, met waarde als erfgoed. Dat wordt de laatste jaren beschermd, nadat decennia lang alles wat los en vast zat, is gesloopt in het kader van de zogenoemde vooruitgang en toekomstvisie.
Dinsdag besloten B&W dat het gebouw aan de Amsterdamseweg 484-488 niet mag worden gesloopt, zoals de ontwikkelaar wil. Die wenst er een flatgebouw te realiseren. Maar de gemeente houdt vast aan de beleidslijn dat herontwikkeling alleen kan in samenspel met (en respect voor) het monument.
Geen sloop
Het pand stamt uit 1924 en heeft cultuur- en architectuurhistorische waarde, Behalve de Vereniging Historisch Amstelveen, hebben ook vele inwoners om het behoud gevraagd. De gemeente liet de eigenaar van het pand weten niet in te stemmen met de sloop van het gemeentelijke monument ten gunste van nieuwbouwwoningen.
Historie
“Door gebouwen die een belangrijk deel uitmaken van de lokale historie aan te merken als gemeentelijk monument kunnen wij die behouden en beschermen voor de toekomst”, zegt wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening). “De voormalige Kwik Fit-garage is zo’n monument. We zijn al lange tijd in gesprek met de ontwikkelaar en tot op heden is er nog geen bouwplan op tafel gekomen dat acceptabel is voor de gemeente. Beperkte herontwikkeling is mogelijk rondom het gebouw, zolang de beeldbepalende positie van het monument wordt behouden ten opzichte van de nieuw te bouwen woningen.”
Zenith
Het pand aan de Amsterdamseweg 484-488 is een markant historisch gebouw met kenmerken van de Amsterdamse School. Het heeft een unieke en opvallende vormgeving met veel glas-in-loodramen. In 1924 werd het gebouwd als garage Zenith met bovenwoningen, naar een ontwerp van de gebroeders Esther. Volgens de Vereniging Historisch Amstelveen is het uniek dat een garage uit deze periode nog zo gaaf is.
De garage is in de oorlogsjaren gevorderd door de Duitsers om als onderhoudsbasis te dienen voor auto’s en motoren. Aan het einde van de oorlog pleegde een verzetsgroep hier een aanslag, waardoor enkele personenauto’s, een autobus, een vrachtwagen en zeven motoren onklaar werden gemaakt.