B&W steken de kop in het zand als het gaat om de woningmarkt. Die opvatting blijkt uit vragen van de SP-fractie in de gemeenteraad over de sociale huursector daarin. Volgens fractievoorzitter Patrick Adriaans goochelt de gemeente met cijfers om aan te tonen dat er voldoende sociale huurwoningen zijn. De partij heeft ook een meldpunt ingesteld voor woningellende. Vooral gaat het daarbij om jongeren die noodgedwongen te lang bij hun ouders wonen.

Patrick Adriaans

B&W zeggen het bestand sociale huurwoningen wel op peil te willen houden, maar zien niets in uitbreiding ervan. Er zouden volgens hen genoeg zijn als er maar niet teveel mensen die er eigenlijk teveel voor verdienen in woonden (zogenoemde scheefwoners). De aandacht is vooral gericht op het bouwen van middeldure huur- en koopwoningen.

Niet mooi

Het waarheid achter de gepresenteerde cijfers is niet zo mooi, er zijn jarenlange wachtlijsten, gezinnen in veel te kleine woningen en ouderen die wel kleiner willen wonnen, maar dan meer moeten gaan betalen, constateert de SP. En er zijn volgens haar nog meer problemen.

Volgens Adriaans is het niet juist dat er voldoende sociale huurwoningen zijn, zoals B&W keer op keer benadrukken. “In de beantwoording van vragen van AVA (Actief voor Amstelveen) rekenden zij er gewoon woningen van studentenhuisvester DUWO en die van Woonzorg Nederland, alsmede particuliere verhuurders, allemaal erbij. Maar dit zijn vaak woningen die een aparte bestemming hebben of die zonder dat de gemeente er iets aan kan doen kunnen worden geliberaliseerd. Daarom hebben wij nu vervolgvragen gesteld.”

Hulpdienst

De SP zegt via haar hulpdienst vaak bij mensen te komen met een gemankeerde woonsituatie en daar zowel bewoners van een te dure woning aan te treffen, waardoor zij in financiële problemen komen, als gezinnen die te klein wonen en graag naar een ruimere woning willen.

Adriaans komt met het voorbeeld van een alleenstaande moeder die met drie jonge kinderen in een tweekamer appartement. “Een slechte zaak, kinderen en moeder hebben geen mogelijkheid tot privacy en doordat ze continu op elkaars lip zitten is er de nodige spanning. Voor de ontwikkeling van de kinderen is dit echt kwalijk.”

Inzicht

De SP wil via de vragen meer inzicht krijgen in wat er echt aan gegevens bekend is bij de gemeente en vooral wat het college denkt te gaan doen om te zorgen dat iedere Amstelvener een passende woning heeft.

Adriaans: “Simpelweg sociale huurwoningen turven en inkomens vergelijken lost de problemen niet op. Er is in iedere sector behoefte aan eengezinswoningen en appartementen, door de sociale huursector op slot te zetten en de rest aan de markt over te laten creëren we de ellende zelf. Gericht sociale huurwoningen bouwen lost het probleem niet volledig op, maar helpt zeer zeker wel.”

 

 

10 REACTIES

 1. Je bent tegenwoordig al een scheefwoner als je alle 2 bij AH werkt. Dat slaat natuurlijk nergens op. De meeste scheefwoners kunnen wel wat meer huur betalen dan €720,—, maar niet de gebruikelijke huren hier van >€1200,— . In die markt zit nagenoeg niets. In die sector moet ook meer gebouwd worden. Ook is het natuurlijk waanzin om een 1 kamerflatje op Uilenstede gelijk te stellen aan een volledige woning in de soc sector. Uit deze “telling” van B&W blijkt weer zonneklaar dat VVD en D’66 aan maatschappelijke apartheidspolitiek doen.

 2. Beetje selectief verwijt van de SP, want in heel Nederland worden deze cijfers op deze manier gedeeld. Niks geen gegoochel aan. Ik zou juist vragen gaan stellen ze níet worden opgesplitst (zoals bijvoorbeeld in Amsterdam..). Zo bezien presenteert de gemeente de gegevens gewoon volgens het boekje

  • Hoezo selectief verwijt van de SP? Uilenstede is de grootste campus van Noord west Europa met zijn 3400 inwoners. Er moet wel bijgezegd worden, dat dit niet allemaal studenten zijn. De studenten hebben enkel een huurcontract voor hun studieduur. Sinds wanneer heeft een soc woning een beperkt huurcontract ? Ik dacht nooit! En mag iedereen daar zo maar wonen? Nee!
   Daarnaast kunt u mij een andere plaats in Nederland aanwijzen waarin de verhouding tot het aantal studentenhuishoudens zo veel andere huishoudens zijn? Of het nu wel of niet mag, het komt B&W wel goed uit om totaal niets aan soc woningbouw en bouw van gezinshuisvesting tot €1100,— á €1200,— te doen door dit soort “tellingen” , die niet zijn te vergelijken met steden waar geen student is gehuisvest. Deze gehele telling is appels met peren vergelijken.
   Ik ben het wel met u eens dat er eens goede vragen over het opsplitsen van woningen gesteld worden.

   • Ik begrijp dat ik moet begrijpen dat jij het selectieve verwijt tegenspreekt? Niet dat ik je redenering volg, maar laat ik het er op houden dat de gemeente precies gedaan heeft waar de AVA en later de SP om vroeg. En zo het al gegoochel is, wat ik dus niet vind, dan kun je alle gemeentes wel zo’n beetje daarvan beschuldigen.

    En met opsplitsen bedoelde ik eigenlijk uitsplitsen, namelijk die van de cijfers. (en niet het opsplitsen van woningen, excuus voor de verwarring)

 3. CeeBee, onbetrouwbaarheid van de overheid moet aan de kaak worden gesteld ipv goedgepraat. Het was duidelijk wat AVA en SP bedoelen met ‘sociale huurwoningen’. Dan is het niet eerlijk van B&W om woningen van de studentenhuisvesting, Woonzorg en particuliere verhuurders daartoe te rekenen om de (valse) indruk te wekken dat zij hun zaken op orde hebben.

  • Jij weet zóó goed wat anderen allemaal bedoelen. Alleen had ik het daar niet over, dus zwem rustig door in je eigen gelijk zou ik zeggen.

  • CeeBee, de gemeente presenteerde de gegevens volgens jou volgens het boekje maar toch gaf zij bewust een misleidend antwoord op de gestelde vragen. Dat noem ik onbetrouwbaar.

   • Zij gaf antwoord zoals elke gemeente antwoord geeft op deze vraag. En door het uit te splitsen gaf zij juist géén misleidend antwoord, maar een volledig antwoord. En voordat je verder galoppeert, dat is iets anders dan het er wel of niet mee eens zijn.

  • De gemeente wist donders goed wat bedoeld werd met ‘sociale huurwoningen’ maar gaf een misleidend antwoord. Dat andere gemeenten ook onbetrouwbaar zijn, is geen reden om niet eerlijk te zijn.

 4. De wachttijd voor een soc woning is in 8 jaar tijd gestegen van een 10 jaar tot soms wel 17 jaar. Dat toont toch enkel het faillissement van de woningmarkt in Amstelveen aan en nog steeds weigert men te bouwen in deze sector.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.