Toch wel mooi dat er naast moderne beeldende kunst, waarvan niemand een hout begrijpt (behalve de elite waarbinnen men elkaar napraat), ook in Amstelveen een Harmonieorkest bestaat. Dat voerde zondag in de Urbanuskerk, net als operazangeres Susanne Brussee-van de Vosse en bariton Ronald Willemsen, tal van klassieke en populaire werken uit. Het 25-jarige jubileum van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus werd gevierd. Onder meer werd het boek ‘St. Urbanuskerk Bovenkerk & Pierre Cuypers’ gepresenteerd, waarvan het eerste exemplaar naar de achterkleinzoon van de architect ging, die exact hetzelfde heette.

Die stond uitgebreid stil bij leven en werk van zijn beroemde voorvader, die met een zuster van de rooms katholieke schrijver Alberdingk Thijm trouwde, nadat zijn eerste vrouw in het kraambed was overleden. Iedereen in Roermond, waar Pierre Cuypers werd geboren, heeft weet van hem. Maar in Amsterdam, waar hij onder meer de geestelijke vader is van het Centraal Station en het Rijksmuseum, heeft hij die bekendheid niet, meldde de achterkleinzoon. Die herinnerde zich dat in de zestiger jaren architect Cuypers niet zo geliefd was, maar later weer wel. Wijlen pastoor Brouwers, de bouwpastoor van de Urbanus, Thijm en Cuypers vormden eigenlijk een driemanschap.

500 vrienden

Een van de eerste exemplaren van het door Cor Schrama geschreven boek ging naar wethouder Peter Bot. De jubilerende stichting heeft inmiddels ruim 500 vrienden, vertelde voorzitter Clem Venne. Zij begon in 1993, omdat er geld nodig was voor een verbouwing. “Wij hebben veel dingen bereikt”, zei Venne. Volgens hem biedt het nieuwe boek veel relevante informatie over de recente ingrijpende restauratie en andere feiten die nog niet bekend waren. Ook over leven en werk van Cuypers.

Susanne Brussee zong onder meer de aria ‘Signor Ascolta’ van Liu uit Turandot van Puccini. En Ronald Willemsen zong de solo ‘Di Provenza’ uit La Traviata van Verdi. In de volle kerk werd ook een bijdrage voor het orgel en de kerk door de Stichtingen Fondswerving en Vrienden aan vicevoorzitter Ad Verkleij van het parochiebestuur overhandigd.

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.