Hoewel van de vier grote steden de economie vorig jaar het sterkst groeide in Amsterdam (met 3,9%), was die toename toch groter in Almere en Eindhoven. Daar groeide de economie met 4,9%, sterker dan in een andere regio. De gehele Nederlandse economie groeide met 3,2%, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In vrijwel alle regio’s was groei zichtbaar, alleen in Groningen zorgde de afname van de aardgaswinning voor economische krimp. Ook Friesland en Drenthe werden geremd door de aardgaswinning. De economie van Zuidoost-Noord-Brabant en Almere groeiden met 4,9 procent het sterkst.

Zuidoost-Noord-Brabant (Eindhoven en omgeving) dankte zijn economische vooruitgang

Cartogram Economische groei in procenten 2017

aan de industrie en de zakelijke dienstverlening. In Almere kwam die vooral op het conto van de leasebedrijven.

Door de blijvende afname in aardgaswinning kromp Groningen met 1,5 procent. Zoetermeer en Zuidoost-Drenthe hadden met 2,2 procent een groei onder het landelijk gemiddelde.

Groothandel

De harde groei in de groot- en detailhandel zorgde in de regio Amsterdam voor deze sterke groei, maar ook Rotterdam (+3%) en Utrecht profiteerden hiervan. In Utrecht werd de groei licht getemperd door een krimp in de financiële instellingen, maar de Domstad haalde met 3,2 procent toch het landelijke gemiddelde.

De matige groei van de overheid leidde in Den Haag tot de laagste economische groei van de vier grote steden (2,6 procent).

Flevoland

Flevoland had met een groei van 4,2 procent de sterkste economische groei van alle provincies. Gevolgd door Noord-Brabant en Noord-Holland (elk + 3,7%). De groot- en detailhandel is de grootste economische bedrijfstak in Noord-Holland. De economie van de provincie Groningen kromp door de aardgaswinning met 0,6 procent; zonder de aardgaswinning kende deze provincie een groei van 2,5 procent.

 

3 REACTIES

  1. Groei van Economie is niet alleen maar goed nieuws. Het betekent ook meer herrie, vervuiling en verspilling en dus minder natuur, rust en duurzaamheid.

    De Economie groeit ook door meer huizen, auto’s, vliegtuigen, airco’s en alle andere energievretende apparaten, verkeersongelukken, afval, inbraken, vandalisme, geweldsmisdrijven, etc.

    De uitputting van natuurlijke rijkdommen en voorraden geldt niet als aftrekpost en vermindert de groei van de Economie dus niet. Integendeel.

    Wat wij ‘groei’ noemen, is in feite uitputting, uitverkoop, leegverkoop van het magazijn zonder de voorraden aan te vullen. Tel uit je winst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.