Er lijkt eindelijk schoner water in de Poel te komen, maar van zwemwater, zodat er een ‘stadstrand’ kan worden aangelegd (een oud verlangen van de VVD), zal geen sprake zijn. Helder water is goeddeels het pakkie an van het Hoogheemraad Rijnland.
Dat en de gemeente starten nu een proef met (defosfaterende) ijzerchloride die tot eind oktober duurt. Hoogheemraad Waldo von Faber en wethouder Rob Ellermeijer geven daarvoor maandag 1 april om 14.45 uur het startsein bij het gemaal Buitendijksche Buitenvelderschepolder aan de Koenenkade 23.
Waterplanten
Helder, mooi water met voldoende waterplanten en een rijk en gevarieerd
waterleven, is het streven van het hoogheemraadschap van Rijnland voor de Amstelveense Poel, zegt het. Door er ijzerchloride, die defosfateert, wordt de waterkwaliteit in de plas beter, voegt het er aan toe.
Bos
De Amstelveense Poel maakt deel uit van het Amsterdamse Bos, zegt het schap. Het water in de Poel heeft een verhoogd fosfaatgehalte, onder andere doordat er met het inlaatwater fosfaat uit de Nieuwe Meer meekomt, via de Hoornsloot. En fosfaat is een voedingsstof voor algen.
IJzer
Van april af voegt Rijnland ijzerchloride gedoseerd toe aan het water in de Hoornsloot. Dat gebeurt via een tijdelijke installatie bij de inlaat van het gemaal van de Buitendijksche Buitenveldertschepolder. Het fosfaat bindt zich aan de ijzerchloride en zakt naar de bodem. Algen in de Poel krijgen zo minder voedsel en zullen volgens het Hoogheemraadschap in aantal afnemen.
Beproefde methode
Waterschappen hebben eerder al goede resultaten behaald met het op deze manier verbeteren van de waterkwaliteit, zoals in natuurgebied Botshol, de Vinkeveense Plassen (Waternet), de plas Sloene (Reeuwijkse Plassen) en in de Nieuwkoopse Plassen (Rijnland). De verwachtingen van de proef voor de Amstelveense Poel zijn daarom positief. Als die inderdaad succesvol blijkt, plaatst Rijnland een permanente doseerinstallatie bij het gemaal.
Gezondheid
De concentratie ijzerchloride die aan het water wordt toegevoegd, is zo laag dat er geen risico bestaat voor de gezondheid van mens en dier. Ook de eventuele roestbruine kleur heeft geen invloed op waterplanten- en dieren. Toch adviseert Rijnland aanraking met het water te vermijden. Dat geldt ook voor huisdieren. Het advies is mens noch dier te laten zwemmen in het water of ervan te drinken.
Minder algen
Minder algen in het water betekent intussen volgens het Hoogheemraadschap wel helderder water, waardoor het zonlicht tot op de bodem kan doordringen en waterplanten zo de kans krijgen te groeien. Zo kan de hoeveelheid en de diversiteit aan waterplanten- en dieren toenemen, meldt het schap.
Europese afspraken
In Europees verband zijn afspraken gemaakt over het verbeteren van de waterkwaliteit en ecologie, vastgelegd in de Kaderrichtlijn Water (KRW). Uiterlijk in 2027 moeten alle lidstaten aan strengere normen met betrekking tot de waterkwaliteit en ecologie voldoen. Dat geldt ook voor de Amstelveense Poel. Meer informatie: www.rijnland.net/amstelveensepoel