Op Wereld Alzheimerdag, woensdag 21 september, kreeg op de vestiging aan het Stadsplein de Bibliotheek Amstelland uit handen van de Amstelveense wethouder Marijn van Ballegooijen, het certificaat ‘Dementievriendelijke Bibliotheek’. Medewerkers en vrijwilligers volgden in de afgelopen weken een praktische training op locatie, waarbij veel aandacht werd besteed aan het herkennen van mensen met dementie en hoe passend te handelen in praktijksituaties.

Bij beginnende dementie is het belangrijk te beseffen dat veel alledaagse dingen nog goed mogelijk zijn, zei de wethouder. “Zoals een bezoek aan de bibliotheek.” Van Ballegooijen bedankte de Bibliotheek voor het nemen van dit initiatief en noemde het een voorbeeld voor andere instellingen en bedrijven. “Dit brengt een dementievriendelijke gemeente weer een stapje dichterbij” zei hij.

Omgeving

Het met elkaar dementievriendelijk maken van een locatie of omgeving is een initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het certificaat is toegekend aan alle vestigingen van de Bibliotheek Amstelland in Aalsmeer, Amstelveen en Uithoorn. Directeur Daphne Janson van de Bibliotheek zegt het belangrijk te vinden dat de bibliotheek een plek is waar iedereen zich thuis voelt. “Dat geldt natuurlijk ook voor de mensen met dementie of beginnende dementie en hun partners of begeleiders. Onze medewerkers en vrijwilligers weten nu hoe er me om te gaan.”

Ondersteuningsmiddelen

Voor advies over en het uitlenen van technische ondersteuningsproducten voor mensen met dementiële problematiek en hun naasten kan men terecht in de bibliotheek. De hoofdvestiging van de Bibliotheek Amstelland aan het Stadsplein in Amstelveen beschikt al bijna drie jaar over een dementheek. Dat is een  advies- en uitleenservice van technische ondersteuningsproducten, de zogenaamde warme technologie, voor mensen met dementiële problematiek en hun naasten. In Nederland lijden circa 290.000 mensen aan een vorm van dementie. Per uur komen er in Nederland vijf mensen met dementie bij. Het aantal zal in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.