Wegens gebrek aan enige sociale woningbouw op gemeentegrond, stemden woensdag AVA, GroenLinks en SP tegen de plannen voor Landtong. Daar komen 160 koop- en huurwoningen en een schoolgebouw. De meerderheid van de gemeenteraad ging ermee akkoord en VVD’er Arjan Gerritsen (foto) spreekt achteraf van ‘een mooie kwaliteitsimpuls’ voor het gebied Groenelaan.

Er worden 84 middeldure huurwoningen in het zogenoemde lage middensegment en 76 middeldure koopwoningen gebouwd. Die zijn voor starters, jonge gezinnen of doorstromende ouderen, meent de VVD. Maar ook daar is GroenLinks het niet mee eens. Volgens GL-raadslid Cheimaa Aouni zijn de woningen te klein en te duur.

Betaalbaar volgens PvdA

Raadslid Arnout van den Bosch van coalitiepartij PvdA vond woensdag de woningen die er verrijzen ‘betaalbaar’ en beschuldigde tegenstanders van de plannen ervan dat het hun op het punt van de sociale huurwoningbouw ‘nooit genoeg’ is. Met die opvatting lijkt ook VVD-raadslid Gerritsen het volmondig mee eens. “Dit project biedt Amstelveen zowel een nieuwe school voor de kinderen als betaalbare huur- en koopwoningen voor een brede doelgroep”, zegt hij. De oude scholen gaan tegen de grond en er komt één gebouw voor diverse scholen, waaronder de vijf lokalen voor de reformatorische basisschool ‘De Akker’.  “Een prachtig plan op een mooie locatie, waar eigenlijk alles in zit”, juicht Gerritsen.

Onbegrijpelijk

Behalve het schoolgebouw verrijzen er vier appartementengebouwen. Ook komen er naar de gemeente meldt groene buitenruimte met speelfuncties en een langzaam verkeerverbinding met de Bovenkerkerpolder.

Gerritsen hekelt de tegenstemmers. “Onbegrijpelijk”, vindt hij. “Wat ons betreft petje af voor B&W en het door hen uitgevoerde woonbeleid.” Er worden naar zijn meningen woningen gebouwd voor een doelgroep die ze hard nodig heeft en voor kinderen een nieuwe school, die voldoet aan de eisen van deze tijd. Hij zegt zelf op basisschool De Horizon (ook aan Landtong) te zijn geweest en al vroeg te hebben geleerd dat voor niets alleen de zon op gaat. Met onderwijshuisvesting is veel geld gemoeid. “Gratis bestaat niet, hoewel partijen als GroenLinks daar anders over denken.”

In een tijd van hoge grond- en materiaalprijzen, woningtekort en een naderende economische crisis, is het plan voor ‘onderwijshuisvesting én betaalbare woningen’ heel goed, vindt hij.

11 REACTIES

  1. De PvdA lijkt blijkt toch weer te volharden in hun beleid van de afgelopen 25 jaar; links lullen, rechts vullen. Wel applaudisseren voor de zorg en het onderwijs, maar in de praktijk er niets voor doen. Alles ter wille van het pluche en maling hebbend aan hun voormalige achterban. Jammer! Gelukkig dat AVA nu eindelijk volgens hun verkiezingsbelofte heeft gestemd.
    VVD&D66 blijven volharden in hun neoliberale religie. Dus niets nieuws onder de horizon eigenlijk. Al blijf ik me afvragen waar m.n. het woordje sociaal in de zich noemende sociaal liberale partij D66 schuilt, want zij onderscheidt zich in niets van de conservatieve partij VVD op lokaal niveau.
    Het is te hopen dat de landelijke verkiezingen nu eens verandering brengt in de langzame afbraak van alle voorzieningen die de generaties van na WO2 hebben opgebouwd. Denkt u daar eens aan als u in maart in het stemhokje staat. En niet aan de waan van alle dag.

    • ‘De langzame afbraak van alle voorzieningen die de generaties van na WO2 hebben opgebouwd, je moet maar durven Frank Bikker. Dit is van een ongekend populisme in de mooiste vorm, die afschuwelijk is. Nederland is een land waarin we een enorme welvaart sinds WO2 hebben opgebouwd, en om dit nu weg te zetten als afbraak is, zacht gezegd, een misvatting. Nog steeds doen veel mensen hun stinkende best om de wereld beter te maken. Hoe tolerant moeten we zijn tegenover de intoleranten?

      • De hr. Frequin wil mij even wegzetten als populist, terwijl ik hier enkel de woorden citeer van een zeer bekende historicus die zichzelf gematigd links noemt. ( Maarten van Rossem). Maar ik wil wel wat voorbeelden noemen van die afbraak van de verzorgingsmaatschappij van de afgelopen 10 á 15 jaar waar met name de VVD ( maar zij beslist niet alleen ) aan de wieg heeft gestaan. Dit om mijn populisme te illustreren.
        Oplopende woningnood, uitkleden volkshuisvesting, wegbezuinigen verzorgingshuizen, oplopen eigen risico bij ziekte, verdubbeling aantal onbehuisden, wegbezuinigen soc werkplaatsen en totaal mislukken participatiebeleid, steeds afschrapen onderwijs SO, ( waardoor veel leerkrachten in het regulier de brui er aan geven) , hoogte bijstand en minimumloon. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden , waar ik eigenlijk nog wel even door kan gaan.
        Ik vind de zin de laatste zin mooi , waarmee de hr . Frequin mee eindigt. “ Hoe tolerant moeten we zijn zijn tegenover intoleranten?”
        Wie ging ook al weer in een gedoogkabinet zitten met een partij die toch een tikkeltje intolerant is tov een bepaalde groep is in Nederland? Was dat niet uw partij , meneer Frequin?

  2. Je moet maar durven om in Amstelveen je mening te uiten..

    Op lange termijn kent het neoliberalisme van de VVD alleen maar slachtoffers: Zorg, (geestelijke) gezondheid, onderwijs, klimaat, biodiversiteit, schone lucht, economische stabiliteit, stilte. Zonder de superverspreider van het neoliberalisme hadden het virus en zijn klonen zich niet zo snel wereldwijd kunnen verspreiden. Neoliberalisme is het ergste virus.

  3. Je mening durven uiten lijkt me geen probleem, zeker niet voor de heavy users van dit blog. Dat was niet mijn punt. Wel dat we niet ongegeneerd alleen maar moeten doen alsof alles in Nederland achteruit gegaan is, dat vind ik onjuist.
    En dat niet alles goed is gegaan, dat is ook helder. Iedereen maakt fouten en het is een teken van kracht om daarvoor uit te komen.
    Maar ik ben meer van ‘ het glas halfvol’ dan van ‘halfleeg’. Kwestie van benaderen. Alleen maar opsommen wat er niet deugt, vind ik (te) simpel, mijn mening.
    En dat van die tolerantie, dat is een vraag waarop iedereen zijn eigen antwoord mag geven. Ik constateer wel dat de intolerantie toeneemt, en daar wordt dan weer intolerant op gereageerd. Over een virus gesproken.

    • Ach wat is intolerantie? Negeren van problemen of zaken die mis lopen? Of ze hardop naar je eigen inzicht benoemen ? Eventueel aan de hand van een simpel lijstje. Het staat u toch geheel vrij om eenvoudig dat lijstje af te lopen en het punt voor punt te weerleggen. Ook kunt u tevens de zaken die wel goed zijn verlopen volgens u opsommen. Beide zaken doet u niet.
      Kortom, verkiezingen is niet alleen de tijd om over beloften te praten, maar ook om af te rekenen en de balans op te maken.

  4. @App, wat een arrogantie, dit is erger dan intolerantie. De geschiedenisboeken staan vol met mensen die alles beter (denken te) weten.

  5. Sta jij nu al in de geschiedenisboeken?

    Sinds 1971 was het duidelijk dat de mensheid een verkeerde, doodlopende weg was ingeslagen door de grenzen aan de blindelingse groei niet te respecteren. Alle berekeningen en waarschuwingen van destijds zijn of worden nu gerealiseerd. Neoliberalen hebben het nog steeds niet door en willen zo snel mogelijk terug naar het ‘oude normaal’ dat heeft geleid tot de huidige crises.

    Zie het rapport Blueprint for Survival dat ik in 1972 vertaalde:
    https://photos.app.goo.gl/4Y8NgAySTj3eJLvG9

    Vriendelijke groet,
    Robert van Waning.

  6. De VVD hekelt de tegenstemmers en vindt ze Onbegrijpelijk.

    De VVD heeft de D in haar naam van DEMOCRATIE. De kunst van de democratie is het oneens te mogen zijn met elkaar en elkaar daarin te respecteren. Op het moment dat je de ander gaat HEKELEN en andere mening actief als ONBEGRIJPELIJK gaat typeren winnen antidemocratische elementen. Beetje jammer dat de VVD zich zo opstelt.

    Een andere partij mag toch vinden dat ze veel belastinggeld ter maatschappelijke doelen ergens in wil steken? En de term betaalbaar is voor elke partij anders. De VVD heeft daar heel andere idee-en over dan de SP of GroenLinks. Men MAG van mening verschillen. Maar de ander voor zijn mening hekelen is een uiting van antidemocratisch denken.

    En ach, als de VVD mij hiermee populistisch vindt, moet eens goed in de spiegel kijken want de pot verwijt wel eens een ketel….

    • Elders in dit blog staat een leuke link over de Rutte-doctrine gemaakt door Lubach. Dit illustreert aardig het democratisch gehalte van het bestuur alhier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.