Dat de gemeente van Kronenburg een wijk wil maken die aansluit bij Uilenstede en 2500 studentenwoningen gaan bevatten, naast de hotels die er al staan, heeft tot vragen in de Tweede Kamer geleid. De VVD-ers Dijkstra en Koerhuis vragen zich af of dat niet in strijd is met het Luchthaveninrichtingsbesluit (LIB) voor de omgeving van Schiphol en denken dat Amstelveen – door zich op tijdelijke bewoning te richten – dat wil omzeilen.
Op grond van de LIB is het verboden onder de aanvliegroutes voor Schiphol huizen te bouwen. Dat heeft te maken met geluidshinder en risico’s op het gebied van de veiligheid. De vragen zijn gesteld aan de ministers van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken. Eerder kwam er een weigering uit Den Haag om een verklaring van geen bezwaar af te geven voor woningbouw.
Onvoldoende inzicht
Volgens wethouder Floor Gordon hebben de vragen te maken met gebrek aan
inzicht in de verandering van het LIB per 1 januari van vorig jaar en onvoldoende kennis van de Amstelveense plannen. Aan de gemeenteraad schreef zij dat haar antwoorden op de aan de minister gestelde vragen die ook bereiken. De gemeente heeft destijds van het kabinet meer ruimte gekregen om verpauperde wijken op de knappen en flexibeler te zijn wat woonruimte betreft.
Geen risico
De bouw van 2500 studentenwoningen brengt geen risico voor veiligheid en gezondheid met zich mee, zoals de vragenstellers denken, zegt Gordon. De plannen voor huisvesting betreffen een gebied buiten het nu door het LIB aangegeven gebied waar dat niet mag. En ten aanzien van de gezondheid voert zij aan dat volgens een GGD-rapport die van de studenten niet slechter wordt door wonen in Kronenburg. Er is bij het ontwikkelen ook terdege rekening gehouden met het gewijzigde LIB en voor Schiphol betekent de bouw geen beperking, schrijft zij verder.
Flexibilisering
Er is volgens haar geen sprake van omzeilen van de regels, zoals de Kamerleden vermoeden. De transformatie (van kantorenwijk naar werk- en woonwijk) is naar haar mening volledig overeenkomstig de met de regio en de gemeente overeen gekomen flexibilisering. Weliswaar weigerde het Rijk in 2017 een verklaring van geen bezwaar voor het bouwen in het gebied af te geven, maar destijds gold nog oude regelgeving, meent Gordon. “Wat wij nu ter inzage hebben gelegd is een visie voor het gebied. Striks genomen kan deze visie niet in strijd zijn met de regelgeving, omdat die regelmatig ook voorziet in de mogelijkheid van een verklaring van geen bezwaar voor ontwikkelingen die niet binnen onze eigen beleidsruimte vallen.” Met andere woorden: Voor onderdelen van het gebied is nog steeds een verklaring van geen bezwaar nodig van het Rijk.