Tom Coumans

Een verhoging van de lokale Onroerend Zaakbelasting (OZB) zit er nu toch wel in. VVD-raadslid  Tom Coumans maakte deze week in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) een opmerking waaruit bleek dat die partij enigszins van standpunt is veranderd. Na jarenlang te hebben gepleit voor zo laag mogelijke lasten voor Amstelveners, inclusief de OZB-heffing, neigt zij nu toch naar verhoging van die belasting.

Dat komt onder meer doordat het Rijk de gemeente met twee miljoen

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali

kortte (in de rijksbijdrage), omdat zij kennelijk genoeg geld heeft en de lokale OZB daarom niet wenst te verhogen.

Wijziging

Die beperking, overigens door wethouder Raat eerder een boete op goed omgaan het geld genoemd, kan inhouden dat de volgende generatie de als optimaal ervaren voorzieningen in Amstelveen gaat missen, zei Coumans. Hij wilde met andere partijen in gesprek gaan over het in stand houden van de financiële positie van Amstelveen op langere termijn en daarbij ook de OZB bekijken.

Pier Rienks (CDA)

De wijziging van het VVD-standpunt klonk als muziek in de oren van bijvoorbeeld GroenLinks en de SP, die altijd al vonden dat rijke huizenbezitters best iets meer kunnen gaan betalen aan de OZB. “Die wordt altijd kunstmatig laag gehouden”, vond fractievoorzitter Martin Kortekaas van GroenLinks, waar financieel wethouder Herbert Raat tegenin bracht dat er jaarlijks wel een indexering is doorgevoerd. Maar het Rijk kort, omdat de gemeente niet verhoogt, constateerde Kortekaas. In feite betaalt volgens hem nu iedereen mee aan de lasten die maar ten dele worden verhaalt op de eigenaren van de duurste huizen.

Solidariteit

CDA-fractievoorzitter Pier Rienks zei dat men de korting van het Rijk, wegens het niet voldoende innen van OZB, niet als een boete maar als een soort solidariteitsheffing moest zien. Hij vond het voorbeeld van de onderwijzeres, die een dure woning in Amstelveen wil betrekken méér OZB betaalt dan iemand in een gemeente met goedkopere huizen, in feite onzin.  “We zijn al jaren aan het onderzoeken hoe wij een onderwijzeres hier überhaupt een koopwoning kunnen laten bemachtigen”, zei hij. En volgens hem betaalt men minder dan een euro per dag aan OZB in Amstelveen. Hij juichte de omkeer bij de VVD toe, omdat uit meer inkomsten, ook van de kant van het Rijk, meer ambities en goede voorzieningen blijvend kunnen worden gefinancierd.

Duurder huis

Met de term ‘solidariteitsheffing’ van Rienks was eigenlijk ook fractievoorzitter Patrick Adriaans van de SP het wel eens. Wethouder Herbert Raat, die jarenlang een zo laag mogelijke OZB berekende, constateerde dat de raad in financieel opzicht duidelijk wil zien aan welke knoppen die kan draaien. Hij wees er op dat de onderwijzeres in Emmen hetzelfde verdient als in Amstelveen, maar hier wel een duurder huis moet betalen en daardoor ook meer OZB.

Ook coalitiepartij PvdA was het bij monde van fractievoorzitter Esther Veenboer er mee eens dat het misschien tijd wordt voor verhoging van de OZB, na die jarenlang zo laag mogelijk te hebben gehouden. Het geld voor de gemeente moet toch worden opgebracht, dus in wezen betalen alle inwoners er via andere voorzieningen aan mee, redeneerde Veenboer á la bijvoorbeeld GroenLinks.

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.