Terwijl corporatie Eigen Haard, bijvoorbeeld aan de Traviatastraat, bij het verbouwen wegens duurzaamheid voortuinen van diverse huizen tot één geheel maakt en betegelt, zegt de gemeente bij Amstelveners zonder voortuin juist een rij tegels van het trottoir weg te willen nemen om daar door bewoners een geveltuin (foto) te kunnen laten aanleggen. De door B&W vastgestelde regeling wordt per 1 mei van kracht. Degenen die dat tegen betaling al met de gemeente hadden geregeld, krijgen een brief dat niets meer kost.
Overigens kan alleen de eigenaar van een woning of bedrijfspand een aanvraag daartoe indienen, dus huurders moeten, om niet buiten de boot te vallen, die vragen dat te doen. In het kader van de verduurzaming hoeven degenen die met groene vingers een ‘geveltuintje’ aan het pand willen toevoegen daarvoor geen gebruiksvergoeding aan de lokale overheid te betalen. De gemeente blijft wel eigenaar van de grond.
Groener
Een strookje beplanting zorgt niet alleen voor een groener straatbeeld, maar houdt de woning ook zomers koeler er zorgt er voor dat regenwater sneller in de grond komt. Het betegelen van voortuinen, wat steeds meer mensen lijken te doen, is slecht voor de waterhuishouding.
“Dat het klimaat verandert is onder meer te merken aan de lange droge periodes of juist extreme regenbuien die steeds vaker voorkomen”, meldt de gemeente. “Amstelveners kunnen hun straat ‘rainproof’ maken door de tegels uit hun tuin te halen, een groen dak te nemen óf een geveltuintje aan te leggen. Dit fleurt meteen de straat op.”
Vlinders
Duurzaamheidswethouder Floor Gordon (D66) vindt dat geveltuintjes het grijs in de straat verruilen voor groen en bloemen en planten de uitstraling veranderen. “En wie bloemen plant, helpt meteen de bijen en de vlinders”, voegt zij er aan toe. Als bijvriendelijke gemeente zie wij dat natuurlijk graag.” En het draagt allemaal bij aan het “klimaatbestendig maken van de eigen woonomgeving”, weet ze. “Bij hevige regenval helpt het bij het sneller absorberen van overtollig regenwater dat langs de gevel stroomt.”
45 centimeter
Blijkbaar wil de gemeente de strijd aanbinden met eigenaren, inclusief corporaties, die voortuinen aan de lopende band betegelen. Een geveltuin, een fractie van een complete voortuin, hoeft volgens de gemeente niet duur te zijn, is maximaal anderhalve stoeptegel (45 centimeter) breed (gemeten van de gevel) en de wortels mogen maximaal 40 centimeter de grond – die altijd eigendom van de gemeente blijft – ingaan.
Zonnebloemen
‘Het planten van een paar zonnebloemen heeft al een positief effect’, zegt de gemeente. Op basis van een zogenaamde afsprakenbrief geeft zij toestemming een rij tegels weg te halen en een tuintje aan te leggen. Dat moet overigens bij verhuizing weer worden verwijderd of overgedragen aan de nieuwe eigenaar.
Klimplanten
“Hoe geweldig is het om je gevel te versieren met stokrozen of een klimhortensia. Het maakt Amstelveen alleen maar mooier en groener”, zegt Gordon. Zij denkt vooral aan klimplanten langs de gevel, die in de warme zomermaanden het begroeide deel van het huis koeler houden. Gordon: “Ik zie alleen maar voordelen. Daarom maken wij het makkelijker voor Amstelveners ermee aan de slag te gaan.”
Wie al een geveltuin met een recognitieregeling (gebruiksvergoeding) heeft, hoeft niets te doen. Deze wordt dit jaar omgezet naar een afsprakenbrief waarna geen vergoeding meer hoeft te worden betaald.
Kijk voor alle spelregels over het houden van een geveltuin op amstelveen.nl/geveltuintjes.
Vrijhouden
De zogenoemde afsprakenbrief wordt door de afdeling Wijkbeheer van de gemeente en de initiatiefnemer getekend. Pas daarna kan men aan de slag. Van de verwijderde stoeptegel moet een opstaande rand langs de geveltuin te worden gemaakt. Zo verzakt de stoep niet. Tussen de rand van de geveltuin en die van het trottoir moet minimaal 1.20 meter worden vrijgehouden.
Het is de bedoeling dat men voor geveltuin planten kiest die passen in de beschikbare ruimte. Grote bomen of heesters worden dus sterk afgeraden, evenals planten met doornen of stekels of woekerende exoten (zoals bamboe).
Onderhoud
Intussen is de tuinier zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin, waarbij volgens de gemeente de netheid van verzorging moet voldoen aan het gewenste straatbeeld. Wie met onderhoud achterblijft, krijgt h verzoek de situatie te herstellen. Zinder herstel wordt het initiatief door de gemeente beëindigd. De beplanting moet binnen het vak blijven en dus niet bestaan uit overhangend en stekelig groen, dat de voetgangers hindert.
Ik snap er niets meer van ! Wij moeten onze tuinen vergroenen en onlangs heeft de gemeente een heel stel parkeerplaatsen aangelegd, terwijl er bij mij in de straat genoeg waren!
“Dat het klimaat verandert is onder meer te merken aan de lange droge periodes of juist extreme regenbuien die steeds vaker voorkomen”, meldt de gemeente.”..
Ja, ja, maar ondertussen wordt de A10 dwars door onze woonplaats verbreed tot 2×4 banen, wordt de groei van Schiphol gefaciliteerd, worden op de binnenwegen alle belemmeringen voor doorgaand autoverkeer weggenomen, blijft de aanleg van een goede fietsverbinding met Amsterdam achterwege en worden haltes voor openbaar vervoer opgeheven.
“Klimaatbestendig maken van de eigen woonomgeving”, noemt wethouder Gordon dat. Mooie praatjes.
Als gevolg van opwarming van het klimaat komen extreme weersomstandigheden steeds vaker voor. Onze gemeente doet te weinig om die te helpen voorkomen door oorzaken als auto- en vliegverkeer te verminderen. Mondialisering moet weer worden teruggedraaid naar regionalisering. Ook op nationaal en lokaal niveau moet kritischer worden gekeken naar alle oorzaken van mobiliteit, want die is volkomen uit de hand gelopen.