Jarenlang hebben we weinig sociale huurwoningen gebouwd, gaf een woordvoerder woningcorporatie Eigen Haard (EH) toe. “Maar wij hebben nog nooit zoveel sociale huurwoningen gebouwd als nu”, voegde hij eraan toe. In komende vijf jaar verrijzen er ruim tweehonderd, bedoelde hij. Bij de ondertekening van de prestatieafspraken 2025-2028, waarin dat staat, was de gemeente vertegenwoordigd door woonwethouder Adam Elzakalai. Verder tekenden woensdag Cor Spinhoven van de Bewonersraad Amstelveen en bestuurder Arco Groothedde van Eigen Haard. De komende jaren groeit het aantal sociale en middensegment huurwoningen in de stad, constateert de gemeente.
Dat heeft dan wel te maken met op stapel staande projecten. In de gemeenteraad ontstond de voornamelijk door Burgerbelangen Amstelveen (bbA) veroorzaakte deining, omdat de 42 zogeheten (sociale) zorgwoningen aan de Maccabiadelaan die in de loop van dit jaar worden aangeboden de eerste vijf jaar naar Oekraïense vluchtelingen gaan. En op de Carmenlaan komen volgend jaar weliswaar 78 woningen van Eigen Haard, maar die zijn er jaren geleden gesloopt. Voor 2027 staan nog 38 woningen aan de Notenlaan gepland en in Nieuw Legmeer komen er in 2029 (de huidige afspraken zijn dan al voorbij) 48.
Betaalbaar
Volgens Elzakalai dragen de nu door de drie partijen getekende afspraken bij aan de woningbouwopgave uit de gemeentelijke woonvisie 2023-2030 en onderstreept zij de goede samenwerking tussen de drie. “De woondruk in Amstelveen is hoog, want heel veel mensen willen hier graag wonen en blijven wonen. Uitgangspunt van het college is dat we woonruimte hebben voor alle doelgroepen. We zetten ons samen in voor betaalbare huurwoningen en geven inwoners van Amstelveen voorrang op sociale huurwoningen en nieuwbouwprojecten.”
Er staan meer EH-projecten op de lijst, maar daarvan is niet duidelijk wanneer zij klaar zijn en de exploitatie kan beginnen. Het stak Cor Spinhoven wel dat zoveel woningen wettelijk verplicht naar statushouders gaan, terwijl Amstelveners 19 jaar bij hun ouders zitten en op lange wachtlijsten stuiten. Volgens een woordvoerder gaan ‘maar’ tien procent van de woningen naar statushouders, maar Spinhoven hoorde in eigen buurt het constante geklaag daarover.
Communicatie
Het lid Nico Leeseman van de Bewonersraad klaagde bij de ondertekening over de communicatie van Eigen Haard met zijn individuele huurders. Er is per telefoon geen doorkomen aan en op mails krijgt men vaak een nietszeggend antwoord. Dat is, zei Groothedde, ook een van de redenen waarom met dichtbij de huurders wil zitten. “Wij willen meer zichtbaar zijn in de wijken.” Daar wil Eigen Haard, zei hij, in investeren. Verder staat de corporatie o.a. stil bij het gemeentelijke parkeerbeleid. En zij investeert veel in energiebesparing. “Wij willen daarover één op één met onze klanten praten. Het betekent dat wij die adressen langs moeten om onder meer te praten over de ruimte die beschikbaar is.”
Niet alleen meer in de categorie sociale huur, vindt men de woningcorporatie, maar ook in die van het zogeheten ‘middensegment’. Eigen Haard gebruikt die voor doorstroming van Amstelveners, waar de gemeente in gelooft. ”Nieuwe woningen bouwen we zoveel mogelijk circulair”, zegt Groorhedde. “We zijn straks ook meer aanwezig in de wijk. Onder andere met een huurderskantoor. Daarmee kunnen we, samen met bewoners en andere partijen, beter werken aan de leefbaarheid in de buurten. Want we willen dat onze wijken gezond en veilig zijn.” Eigen Haard heeft bijna elfduizend woningen in Amstelveen.
Energiezuinig
EH-woningen met een E, F of G-energielabel zijn uiterlijk in 2028 opgeknapt en energiezuiniger gemaakt, vertelt voorzitter Spinhoven van de Bewonersraad Amstelveen. Dat is volgens hem goed voor zowel de huurder als het milieu. “We pakken ook hittestress aan en stimuleren bewoners hun tuin te vergroenen. Maar natuurlijk is het ook ontzettend belangrijk dat de huurwoningen betaalbaar blijven.” Betaalbaar wik zeggen dat de huurder al gauw negenhonderd euro om te wonen kwijt is en voor een woning in het zogenaamde middensegment nog meer. De partijen spraken volgens het ondertekende stuk dat ze ‘een eerlijke en transparante woningmarkt willen’ en de wachttijd verkorten. Maar in de praktijk is daar nog niets van de merken.
De Van Groot naar Beterregeling wordt uitgebreid met appartementen zonder lift. Een vrouw aan de Rembrandtweg, die naar een kleinere woning wilde in dezelfde portiek kwam daarvoor niet in aanmerking en zit nog steeds in een grotere woning. Maar de theorie is dat zij kan verhuizen naar ‘een passend appartement met lift’ of een benedenwoning. Voorlopig wist de medewerkster van Eigen Haard haar telefonisch niet verder te helpen dan te verwijzen naar Woningnet. Het is, ondanks afspraken, in de praktijk niet mogelijk communicatie te verbeteren, waarover de heer Leeseman al klaagde. EH-medewerkers beheersen de ingewikkelde regels van de woningmarkt kennelijk onvoldoende om te communicatie met individuele medewerkers te verbeteren. De partijen maakten ook afspraken over het bestrijden van woonfraude, schulden en energiearmoede. Er komt speciale aandacht voor huishoudens waar een combinatie van problemen speelt. Voor woningen in het sociale- en middensegment zijn de parkeernormen in de nota parkeren leidend. Afgesproken is dat afhankelijk van de locatie, gebruik van deelsystemen en ov-bereikbaarheid er afgeweken kan worden van deze normen.
De samenwerkingsafspraken zijn te lezen op de website van gemeente Amstelveen.
Foto (vlnr): Nico Leeseman, wethouder Elzakalai, Cor Spinhoven en EH-bestuurder Arco Groothedde.