De gemeente wil bij de openbare hoorzittingen van de ambtelijke commissie bezwaarschriften, die B&W adviseert, blijkbaar geen pottenkijkers. Pers wordt er niet voor uitgenodigd en de publieke aankondiging van die zittingen werd pas op de gemeentelijke website geplaatst na aandringen van amstelveenblog.nl. Dat laatste gebeurde evenwel zo dat die door niemand te vinden was. Via de zoekmachine van de gemeentelijke website kwam men er niet. Wegens het geringe aantal zoekers is de gemeente er nu weer mee gestopt. Het zou, hoewel dat nooit eerder is meegedeeld, een proef zijn. De SP heeft er schriftelijke vragen over gesteld.

Er zouden 23 bezoekers per maand de verwijzing naar de hoorzittingen hebben gevonden en dat vindt de gemeente te weinig om er mee door te gaan. Zodat de zogenaamd openbare zittingen weer in het geheim kunnen doorgaan, als tenminste niet de bezwaarden media en anderen uitnodigen.

Gemeentewet

De SP constateert dat B&W op basis van de gemeentewet aan de gemeenteraad over elk begrotingsjaar verantwoording moeten afleggen over het door hen gevoerde bestuur. Daarbij hoort wat de  fractie betreft een jaarverslag van de commissie bezwaarschriften. Maar de verordening inzake de commissie bevat daarover geen enkel artikel, waarop de juridische afdeling van de gemeente uitsprak dat een jaarverslag over haar werkzaamheden niet nodig is. Op de vraag waarom openbare hoorzittingen niet net als raadsvergaderingen publiekelijk worden aangekondigd bleef de woordvoerster  van de gemeente het antwoord schuldig.

Hoeveel adviezen?

De SP wil nu weten wat de commissie in de jaren 2016, 2017 en 2018 heeft gedaan, hoeveel adviezen er aan B&W zijn gegeven, wat die inhielden (of zij ontvankelijk, gegrond of ongegrond waren) en of B&W wel eens in strijd met het advies een besluit namen. Andere vragen: In welke gevallen wordt beroep ingediend, wat zijn de uitkomsten ervan en zijn er de afgelopen drie jaar klachten ingediend over de commissie zelf?

De SP wil ook weten wie eigenlijk heeft besloten de – overigens op de site vrijwel niet te vinden – openbare hoorzittingen maar helemaal te verwijderen. En zij wil de data van de hoorzittingen weer op de website hebben. Of dat dan weer op de weinig transparante manier van voorheen gebeurt, is de vraag. De leden van de commissie, die B&W adviseert, worden krachtens de verordening door B&W zelf aangewezen.

3 REACTIES

 1. JB, helaas is het vaak nodig om dingen net zo lang te blijven herhalen totdat er wordt geluisterd en er eindelijk iets gebeurt.

  Die dingen worden door verdedigers van misstanden en van de status quo smalend een ‘stokpaardje’ of zelfs een ‘obsessie’ genoemd, maar daar moet u zich niets van aantrekken. Doe ik ook niet, zoals u weet.

  Frappez, frappez toujours!

 2. De bananenrepubliek Amstelveen in al haar “glorie”.
  Denk in dit verband ook nog even aan een recente uitspraak van fractievoorzitter Kees Noomen van de VVD die stelde dat een transparante democratie in Amstelveen niet bestaat.
  Hij blijkt niet alleen gelijk te hebben maar is daar als fractievoorzitter van de sinds mensenheugenis grootste partij in Amstelveen in zeer belangrijke mate verantwoordelijk voor.

 3. De beslotenheid binnen het netwerkje van de Winekitchen, Rotaryclubs en projectontwikkelaars en hun politieke loopjongens binnen de VVD en D’66. Met recht door Olaf terecht “bananenrepubliek “ genoemd en door Kees Noomen een “mandaat van de kiezer”.
  De bananenrepubliek die in zijn motto transparantie heeft staan!!!!!
  Tegenstrijdig? Nee hoor, dat noemen we in Amstelveen gewoon democratie. 😂😂😂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.