Een zogenoemde Amstelveense ‘lerarenbeurs’, zoals voorgesteld door D66, om onderwijzers trekken, zit er niet in. De scholen zelf maken daartegen bezwaar. Dat blijkt uit de reactie van B en W op vijf moties die begin april door de gemeenteraad zijn aangenomen bij het vaststellen van de Jeugd- en Onderwijsagenda.

De schoolbesturen juichen het wel toe dat de gemeente zich met de werving van personeel bemoeit, maar zien een ‘lerarenbeurs’ niet zitten. Wel is op initiatief van de gemeente een werkgroep ‘arbeidsmarkt onderwijssector’ gevormd, waarin die besturen zijn vertegenwoordigd.

Geest van doelstelling

Behalve moties over het personeelsprobleem, dat overigens in het voortgezet onderwijs wel meeviel, waren die er over o.a. integreren van de oudervereniging Balans, het sturen op ‘gelijke kansen’ voor alle Amstelveense kinderen en meer samenwerking tussen de (christelijke en openbare) stichtingsbesturen.

Over de arbeidsmarktproblemen zeiden scholen wel aansluiting van de gemeente bij onderwijsregio’s, zodat er een gelijk en effectief speelveld is in de hele regio komt, maar het voortgezet onderwijs meldde dat er op dit moment geen tekort aan leraren bestaat en het primair onderwijs dat het zo klein is (met name ten behoeve van vervangingen) dat het bijvoorbeeld – op basis van door Amsterdam gehanteerde definitie – geen tekort zou mogen heten, antwoordt de gemeente. De scholen zijn geen voorstanders van een op individuele medewerkers (stagiaires, zij-instromers, startende leraren etc.) gerichte beurs, nu daar al diverse (landelijke) regelingen voor bestaan. Als er al een probleem ligt wat aantrekken van onderwijzers betreft dan is dat de vastzittende woningmarkt, zeggen zij. Daardoor verlaten men Amstelveen om elders te gaan werken. Ook de uitdagingen van een snel veranderende samenleving waar onderwijzend personeel zich voor gesteld ziet, met name waar het gaat om het samenspel tussen school, ouders en leerlingen, spelen een rol, zegt de gemeente. “Om op een prettige wijze te kunnen werken in het onderwijs ziet het onderwijs dit samenspel steeds vaker stuklopen op de weerbarstige praktijk van alledag.”

Ouders

De scholen in Amstelveen zien wel disbalans tussen uitstromend onderwijzend personeel en instromende, nieuwe kandidaten op de arbeidsmarkt. Dat brengt het gevaar mee dat op den duur een groter, ernstiger tekort ontstaat. De gemeente zegt met de scholen in gesprek te blijven over mogelijkheden tekorten te voorkomen. De door de gemeenteraad met de ‘Motie Lerarenbeurs’ beschikbaar gestelde middelen kunnen ‘in de geest van de doelstelling’ volgens de gemeente dienen ter ondersteuning van zulke initiatieven. De raad wilde ook dat B en W de mogelijkheden onderzochten om voor de ouders de expertise van de oudervereniging Balans in te zetten voor doelgroepen het onderwijs. Het college ging met de organisatie praten en er werd afgesproken dat een hoofdstuk ‘Advies en ondersteuning ouders’ in het preventief overzicht jeugd1 komt dat verwijst naar de landelijke organisatie ‘Ouders & Onderwijs’ waar Balans mee samenwerkt. Het preventief overzicht wordt verspreid aan alle verwijzers, het onderwijs en andere samenwerkingspartners en is ook beschikbaar voor ouders. Ook bij het team leerplicht is werd aandacht besteed aan ondersteuning van ouders en hen verwijzen naar de ‘juiste organisaties’, meldt de gemeente.

Onderwijsstichtingen

VVD-er Bas Zwart kwam destijds in de gemeenteraad met een motie die meer samenwerking van christelijke en openbare onderwijsstichtingen (Amstelland en Amstelwijs) voorstelde, want dat was goedkoper, zei hij dan steeds dezelfde dingen naast elkaar te doen. “Het is aan beide besturen zelf om naar de toekomst toe invulling te geven aan hun nu reeds vergaande samenwerking”, zegt de gemeente, die wel met beide besturen heeft gepraat. Zij wijst er op ter verbetering van die samenwerking tussen alle schoolbesturen verwijst zij naar de Lokaal Educatieve Agenda (LEA), die bedoeld is als verbintenis tussen gemeente, schoolbesturen en kinderopvangorganisaties. “Daarnaast gaan we twee keer per jaar een raadsgesprek jeugd en onderwijs organiseren om het gesprek tussen uw raad en het onderwijs te faciliteren.”

Gelijke kansen

De raad vroeg ook het dashboard jeugd uit te breiden met onderwijs en aanvullende informatie over gelijke kansen. “De gevraagde gegevens worden opgevraagd bij het onderwijs en we zijn voornemens om deze tijdens het raadsgesprek Jeugd en Onderwijs aan u te presenteren samen met het onderwijs”, zegt het college. “Daarbij zijn we afhankelijk van het onderwijs voor het aanleveren daarvan.”

Onderwijswethouder Frank Berkhout (links) met kinderburgemeester bij boek ‘Vind ik Stom’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.