Er komt geen algemene Amstelveense maatregel om studenten op Uilenstede te helpen, nu het Rijk hen voorlopig in de steek laat wat de energietoeslag betreft, die wel naar andere huishoudens gaat. Dat antwoorden B&W op schriftelijke vragen van GroenLinks en de coalitiepartijen PvdA en D66. Die hadden geconstateerd dat vooral studenten de dupe dreigen te worden van de enorm gestegen prijzen voor gas, elektriciteit en stadsverwarming. Zij zijn namelijk uitgesloten van onder meer de energietoelage. Maar de gemeente vindt dat het Rijk er wat aan moet doen.

Veel hangt ook af van de persoonlijke situatie van betrokkenen, laten zij weten op de vraag of B&W verwachten dat de Uilenstede-studenten de kostenverhoging zelf te kunnen opvangen. “Denk bijvoorbeeld aan familie die financieel kan bijspringen of mogelijkheden om meer uren te werken in een bijbaan.”

Vaste lasten

Volgens de vragenstellers betekent het uitblijven van de energietoeslag, ook al wil de gemeente individueel maatwerk toepassen, grote onzekerheid voor studenten over hun vaste lasten. “Hoewel het energiecontract dat DUWO heeft met energieleveranciers nog loopt tot 1 januari, hebben bewoners van Uilenstede nu al bericht gekregen dat zij rekening moeten houden met een forse stijging van de kosten”, zeggen zij. “In het geval van Uilenstede gaat het daarbij om een stijging van de servicekosten, waar energie bij is inbegrepen. Deze studenten maken zich daar uiteraard ernstig zorgen over.”

€ 80

Volgens B&W meldde DUWO begin oktober geen exacte bedragen te kunnen noemen. Volgens een ruwe en voorlopige schatting komt er volgend jaar € 80 bij. “In de Tweede Kamerbrief van 4 oktober over de uitwerking van het energieplafond wordt aangegeven dat voor woonblokken die verwarmd worden met blokverwarming (twee of meer huishoudens achter één aansluiting) een oplossing gezocht zal worden buiten de prijsplafonds om. Het is dus nog niet bekend wat dit voor bewoners van Uilenstede betekent.” Het Rijk nam volgens het college wel maatregelen die de koopkracht van studenten op peil moeten houden. B&W denken daarbij aan de verhoging van de zorgtoeslag per 1 januari 2023 en de in september volgend jaar terugkerende basisbeurs weer ingevoerd, aanvankelijk voor uitwonende studenten € 280 per maand, maar tijdelijk met € 165 per maand verhoogd. “Ook de verhoging van het minimumloon helpt bijbanen van studenten.”

Individueel maatwerk

Maar wat betekent het door B&W aangekondigde ‘individuele maatwerk’ voor de studenten, willen de vragenstellers weten. Daarop kwam het volgende antwoord: “Wij bieden nu uitsluitend individueel maatwerk in knellende situaties, en dat zullen we uiteraard blijven doen. Er wonen 3500 studenten op Uilenstede (2600 onzelfstandige eenheden en 900 zelfstandige eenheden). Ter vergelijking: eind augustus 2022 hadden wij de energietoeslag toegekend aan 2541 huishoudens. Een generieke maatregel voor alle studenten is dus helaas nu financieel niet haalbaar.” Nog niet bekend is hoeveel geld Amstelveen van het Rijk krijgt en welke voorwaarden dan gelden. “Het is zeer waarschijnlijk

dat het bedrag te laag is om een generieke voorziening voor alle studenten in Amstelveen te bekostigen. Het college is van mening dat het een taak van het Rijk is om een passende energietoeslag beschikbaar te stellen aan studenten en dat het Rijk ook snel een oplossing moet bieden voor complexen met blokverwarming. Het college zal deze standpunten actief uitdragen om een passende oplossing voor studenten te bevorderen.”

De gemeente zegt wel bij te springen als aanvragers in acute betalingsproblematiek verkeren en er aantoonbaar geen andere oplossingen mogelijk zijn. “Wij kijken naar de persoonlijke omstandigheden van de aanvrager. Uiteraard zetten wij hulp in om afsluiting te voorkomen, maar nog liever preventief als blijkt dat de energiekosten dusdanig stijgen dat studenten er niet meer uitkomen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.