Deze maand (november) is er in de Bibliotheek aan het Stadsplein een tentoonstelling over discriminatie tegen Aziaten. “Dat is helaas hard nodig”, zegt de donderdag bij de opening van ‘Sparkling Eyes’ aanwezige wethouder Marijn van Ballegooijen.

De expositie draait om zogenoemde monolid ogen; oogleden zonder kreuk die veel voorkomen bij Aziatische mensen.

Ogen

“Veel mensen met deze ogen ervaren discriminatie maar dat is niet algemeen bekend”, meent Van Ballegooijen. “Discriminatie tegen Aziatische mensen lijkt soms een ondergeschoven kindje. Daarom is deze tentoonstelling nu zo belangrijk, helemaal in Amstelveen met onze grote Aziatische gemeenschap.”

Hanky Panky Sjanghai

‘Sparkling Eyes’ is een initiatief van Pan Asian Connections (PAC). “Veel mensen van Aziatische komaf krijgen van jongs af aan me dat hun ogen niet mooi zijn en worden daarmee gepest,” zegt oprichter van PAC Hui Hui Pan. “Dit komt in Nederland onder meer door het zogenaamde verjaardagsliedje ‘Hanky Panky Shanghai’, waarbij kinderen ‘spleetogen’ trekken.” Hij vertelt ook vele racistische grappen over ogen te horen. “Met Sparkling Eyes willen we iedereen het verhaal vertellen dat alle ogen mooi zijn.” De wens van PAC is een verandering teweeg te brengen door rolmodellen te promoten, verhalen te vertellen die recht doen aan diversiteit, diepgang en authenticiteit van de vele Aziatische gemeenschappen in Nederland.

Voor de expositie zijn dertig modellen met Aziatische roots geportretteerd, die in het dagelijks leven geen model zijn. Ze zijn op drie manieren gefotografeerd: naturel make-up, met facepaint en de achterkant van het hoofd om te laten zien wat mensen met elkaar gemeen hebben. Daarnaast kent het project een uitgebreide ‘randprogrammering’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.