Het is niet te hopen dat u tot de enkelingen behoort die naar de uitzendingen kijken van de gemeenteraad, want dan kreeg u gisteravond een uur lang alleen de mededeling dat met in het geheim vergaderde. Alleen raadsleden, burgerleden en ambtenaren mochten blijven. Of de spaarzame inwoners, onder wie bijvoorbeeld de voorzitter van de PvdA en de pers, de raadzaal maar wilden verlaten, waarvan de toegang door beveiligers streng werd bewaakt.
De raadsleden spraken in het geheim over de aanbesteding van het ‘groenonderhoud’ dat sowieso ruim twee miljoen euro duurder uitviel, naar uit het openbare deel van de vergadering bleek.
Te ver
Bij dergelijke financiële gevolgen voor de gemeente (er lag een door B en W al gemaakte keuze uit aanbieders aan ten grondslag) heeft de gemeente het wettelijke recht in beslotenheid met de raad te vergaderen.Maar over het tijdstip kan men twisten. Nou ja, volgens de door ambtenaren bedachte nieuwe vergaderstructuur niet, natuurlijk. Daarmee is blijkbaar de gehele gemeenteraad het eens. Het komt er neer dat – waar ooit in commissies op dinsdag, woensdag en donderdag avonden lang over werd gepraat – tegenwoordig in één avond wordt geperst op de woensdag, zeg tussen half acht en elf uur. Als volksvertegenwoordiging vinden lokale politici dat wel best. Zij zijn hoogstens één avond per week aan hun betaalde hobby kwijt. De commissies zijn vervangen door een ‘debat’ waar doorgaans te weinig tijd voor is. En ook nog vóór een besloten vergadering komen opdagen, gaat de volksvertegenwoordigers veel te ver. Zij willen zich houden aan de paar uur op woensdag. Wel jammer voor GroenLinks overigens die samen met het CDA vragen had aangekondigd in een vergadering die om 21.00 uur zou beginnen, maar nu al om half negen begon met een ‘besloten’ gedeelte dat een uur zou duren. Raadslid Gert Jan Slump (GL) had er weinig vertrouwen in dat iemand uit zijn achterban dat uur wel wilde blijven kijken.
‘Debatten’
De volksvertegenwoordigers houden ook twee (of meer) bijeenkomsten tegelijkertijd, zodat inwoners moeten kiezen. Als het een ‘debat’ betreft (de magere vervanging van de vroegere commissies) heeft men tegenwoordig de kans het nog de volgende dag te zien, maar de zogenaamde raadsgesprekken ligt dat anders. Daar hebben de kiezers niets mee te maken. Maar dat hoort allemaal bij de transparante participatie, die niet inhoudt dat het volk ook maar enige inspraak heeft. Voor degenen die hen zeggen te vertegenwoordigen ligt dat kennelijk anders….
Waren die Oekraïense ambtenaren er nog ? Dan hadden ze gelijk kunnen zien hoe Amstelveense transparantie werkte. 😩😩
De Oekraïeners waren helemaal niet verbaasd, want de transparantie in hun land is ook ver te zoeken, dus ze hebben het besloten om in Amstelveen te blijven! Hier is namelijk nog een beetje warm…..