De gemeente kan ondernemers wel financieel te hulp schieten, maar dat wordt dan, zeker wat personeel en vaste lasten betreft, verrekend met geld dat van het Rijk komt. De gemeenteraad had per amendement compensatie gevraagd voor noodlijdende MKB-ers wegens de coronacrisis en daar een miljoen voor beschikbaar gesteld uit het lokale noodfonds. Dat budget zou ook moeten voorzien in ontheffing van het gebruikersdeel van Onroerend Zaak Belasting (OZB), maar daartegen verzet zich de Gemeentewet.

Dat schrijven B&W, die terzake een kerngroep hebben gevormd, aan de gemeenteraad. Het budget van een miljoen euro zou trouwens niet eens genoeg zijn voor de lokale OZB-verlichting.

80 procent

Meer dan tachtig procent van een eventuele gemeentelijke bijdrage wordt verrekend met de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en de Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) van het Rijk. Ondernemers die minder dan 20% omzetverlies lijden krijgen sowieso geen NOW. In elk geval is wat de gemeenteraad vraagt goeddeels niet effectief, zolang het Rijkssteun- en herstelpakket terugbetaling door lokale ondernemers eist, constateren B&W.

Cruciaal

Maar zodra het Rijk stopt met financiële steun, waarschijnlijk na het eerste kwartaal van 2021, springt de gemeente in het gat. “Op dat cruciale moment in opbouw en herstel staat de gemeente klaar met een eenmalige financiële ondersteuning”, staat in de brief. Om de een doeltreffende inzet te hebben, worden diverse scenario’s uitgewerkt. De gemeente ziet het wel als een kans voor subsidie uit het lokale noodfonds dat niet bedrijfsgerichte activiteiten tijdens de coronacrisis (zoals plexiglas schermen en looproutes) zijn uitgesloten van rijksregelingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.