Algemeen directeur Steven van Schilfgaarde (foto) van de bloemenveiling Royal FloraHolland (RFH), met onder meer een vestiging in Aalsmeer, treedt op eigen verzoek per 1 januari af. Hij is directielid sinds 2016, eerst als financiële man, maar sinds 2018 als CEO en geeft nu het stokje over aan Pieter Bootsma, die al deel uitmaakte van de directie. De Raad van Commissarissen (RvC) van RFH heeft Bootsma, nu Chief Value Officer, als opvolger benoemd.
Vanaf 1 januari bestaat de directie uit Pieter Bootsma (CEO) en David van Mechelen (CFO). De Ledenraad en de Ondernemingsraad van RFH zijn geïnformeerd over de benoeming.
Floriday
“Steven van Schilfgaarde heeft RFH meer dan twee termijnen van vier jaar bestuurd”, zegt voorzitter Evert van Helvoort van de RvC. Hij zorgde volgens hem voor stabiliteit, continuïteit en vertrouwen bij leden, kwekers en kopers. “Onder zijn leiderschap is er naast de bedrijfsstrategie samen met de Ledenraad een coöperatieve strategie gevormd; deze twee sluiten naadloos op elkaar aan.” Van Helvoort zegt ook dat Van Schilfgaarde veel concrete mijlpalen gerealiseerde, waaronder het digitale platform Floriday, een nieuwe invulling van het logistieke platform en de overgang naar de Ledenraad. Hij deed dat naar zijn mening vanuit een duidelijke visie. “Ook heeft hij tijdens Covid en de energiecrisis met succes hard gestreden voor de belangen van de sector. Dankzij hem staat RFH nu opgesteld voor succes.” De RvC zegt blij te zijn met een goed ingewerkte opvolger, die de sector en de coöperatie heel goed kent en tijdens zijn werk voor RFH intensieve contacten heeft opgebouwd met leden, kwekers en kopers. Daarmee weet hij wat hem te wachten staat en wat er verwacht wordt, voegt Van Helvoort daaraan toe. “Pieter zal de coöperatieve en bedrijfsstrategie voortzetten en naar de volgende fase brengen. Vanuit een financieel gezonde coöperatie voor leden zal hij, samen met kwekers en kopers, blijven bouwen aan het grootste internationale B2B platform binnen de sierteeltsector. Daarbij richt hij zich op een duurzame en toekomstbestendige sector vanuit het RFH platform dat meegroeit met zijn tijd.”
Traditioneel
Volgens Steven van Schilfgaarde had RFH bij zijn aantreden nog alle kenmerken van een traditioneel veilbedrijf. “Nu is het een platformcoöperatie met een digitaal en een logistiek platform. Waarbij Floriday tot volle wasdom is gekomen, onze logistiek fundamenteel anders is georganiseerd en Centraal Veilen grotendeels is geïmplementeerd”, zegt hij. De verduurzaming vanuit de sector en de coöperatie kreeg volgens hem prioriteit, vanuit RFH, kwekers en kopers. “Op coöperatief gebied ben ik trots op de samenwerking met de Ledenraad waarmee de betrokkenheid en invloed van leden veel groter is geworden.” De ledenraad is een adviesorgaan van primair de directie en vervangt de vroegere vergaringen van alle leden. Er is ook een goede verstandhouding met de handel, zegt hij. “Met elkaar vormen we een innovatieve en sterke sierteeltketen. Met recente mijlpalen als het convenant voor Floriday en een vernieuwde organisatie, is nu een logisch moment om het stokje over te dragen zodat mijn opvolger en het vernieuwde managementteam op basis van de uitgezette strategie de groei verder vorm kan geven. Ik ben ongelooflijk trots op onze medewerkers en vind en vond het een eer RFH èn Nederland als draaischijf van de sierteeltsector naar een nieuwe fase te mogen brengen.”
Digitaal en logistiek
Volgens Pieter Bootsma vormt het digitale en logistieke platvorm het hart van onze organisatie en staan daarin de behoeften van leden, kwekers en kopers centraal, passend bij onze coöperatie. “Vanaf begin 2025 werken we vanuit een herziene organisatiestructuur én vernieuwd managementteam. Daarmee zijn we volledig ingericht op de specifieke behoeften van kwekers en kopers via Grower Value Management en Buyer Partnership Management. Met deze stap verwacht ik ook in de toekomst meer waarde voor onze kwekers te kunnen realiseren. Een breed scala van handelsmogelijkheden gekoppeld aan efficiënte logistiek.”