“We maken jongeren weerbaar door sport en defensie”, zei iemand van AmstelveenSport dinsdagmorgen. De aan de noordelijke Poeloever gehouden zogeheten Weerbaarheidsdag, waaraan behalve het sportbedrijf ook Defensie en de politie meewerkten, werd geopend door wethouder Frank Berkhout van Jeugd en Onderwijs (foto boven). Hij is daar aan het boksen met manager sportservice Sven Vismans (rechts) van AmstelveenSport. Defensie speelde een belangrijke rol. Behalve een theoretisch deel van de dag waren er fysieke taken voor de jongeren.Daartoe waren zij in diverse groepen ingedeeld, van Rugby tot Schermen en van Boksen (tegen kampioenen) tot palen sjouwen.

Rugby

Rugby speelde als sport een belangrijke rol in de weerbaarheid, omdat – anders dan door buitenstaanders vaak wordt vermoed – de spelregels daar op respect voor de tegenstanders zijn gebaseerd. In Amstelveen werkte dus de ARC mee aan het programma, maar een ‘Harde Leerschool’ kent verschillende locaties, die overigens met Rugby van doen hebben. De school trad onder meer op in Leiden en in andere plaatsen, vertelde een van de intructeurs. De leerschool duurt tien weken en aan het begin is het voor velen problematisch. “Maar aan het einde willen ze vaak niet weg”, vertelde hij. Zij leren er zowel over strijd als kameraadschap. Berkhout sprak zijn vreugde erover uit dat de politie zich bij de Weerbaarheidsdag ook heeft aangesloten. “Zet ‘m op”, zo besloot hij zijn toespraak. Aanwezig waren veel jongeren van sportverenigingen en scholen.

Schermschool Tréville voorzag door een training in schermen. Gedurende de dag werden de leerlingen begeleid in sporten die hun fysieke kracht, maar ook hun samenwerking en mentale weerbaarheid, op de proef stelden.

Gelukkig

Bij de presentatie door Defensie, zeg maar de theorieles, ging het er om wat het leger van de mensen verwacht en wat zij kunnen betekenen. Op het scherm verschenen de landmacht, marine en luchtmacht en een van degenen die bij het leger werkte zei dat zijn ouders ondernemers waren maar hijzelf koos ooit voor Defensie. Toen later de vraag kwam of hij daar niet weg wilde, was zijn antwoord: “Ik vindt het nog steeds leuk bij Defensie.” Dat was dinsdag ook nog zo. Hij vroeg aan de jongeren persoonlijk wat zij wilden worden. De antwoorden varieerden van voetballer tot brandweerman. De theorieles was duidelijk bedoeld om mensen te interesseren voor Defensie, hoewel ook de andere hulpdiensten – met name politie en brandweer – aan de porde kwamen. En iemand van de jongeren antwoordde op de vraag wat hij wilde worden met ‘gelukkig’. De instructeur vroeg niet of hij dat nu niet was…

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.