Ruim honderdvijftig inwoners hebben de opening van de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg en de tweede open dag bezocht, respectievelijk op zondag 8 en zaterdag 14 mei.

Beide dagen was de tegenover de Pauluskerk liggende bunker tussen 11.00 en 15.00 uur geopend. Er was een expositie over de Tweede Wereldoorlog te zien.

Ex-Amstelveners

Recentelijk zijn zowel de binnen- als de buitenkant aangepakt, zodat de historische locatie klaar is voor educatief gebruik. Op de kleine expositie waren objecten en foto’s uit de verzameling van René Kok over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen te zien. Naast inwoners maakten ook voormalig Amstelveners speciaal de reis naar de bunker vanuit plaatsen als Medemblik en Uithoorn. Zij vertelden nieuwsgierig te zijn, omdat zij vroeger in de wijk woonden of als jongere goede herinneringen hebben aan de bunker toen het een jeugdhonk was. ‘Onherkenbaar’ en ‘wat klein’ waren volgens de gemeente veel gehoorde opmerkingen.

Draagvlak

“De ruime opkomst laat zien dat er draagvlak is voor het openstellen van dit gemeentelijk monument voor kleine exposities en educatief gebruik”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). René Kok was beide dagen aanwezig was om uitleg te geven. Net als Anneke Bulk van de Vereniging Historisch Amstelveen. Raat: “We gaan onderzoeken of we de bunker op meer momenten kunnen openen voor publiek. Dit zal in elk geval gebeuren tijdens de Open Monumentendagen in het tweede weekend van september.”

Educatief gebruik

Vanaf het schooljaar 2022-2023 kunnen groepen 7 en 8 van Amstelveense basisscholen de bunker bezoeken. De historische locatie aan de Wolfert van Borsselenweg is opgenomen in het lespakket Historisch Besef en maakt onderdeel uit van de leerlijn over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen.

Tijdens een locatiebezoek aan de bunker bekijken de leerlingen de oorlog vanuit drie verschillende perspectieven: De Duitse bezetter, het verzet en de inwoner van Amstelveen. Het lespakket is in opdracht van de gemeente gemaakt door Cultuureducatie Amstelland. Begin juni beginnen zij met de inrichting van de bunker ten behoeve van het educatief gebruik. Dan brengen schoolklassen van twee Amstelveense scholen, waaronder Het Palet-Zuid, een proefbezoek aan de bunker en wordt de les geëvalueerd.

Op de foto (vlnr): Adviseur cultureel erfgoed Willemijn Paijmans (gemeente), René Kok en wethouder Herbert Raat.

18 REACTIES

 1. Zonde van het geld. Hadden ze beter in de sjoel kunnen doen! En grote opkomst ; 150 bezoekers in 2 dagen! Laat me niet lachen. Maar ja, Raat heeft het zelf indertijd geïnitieerd. Hij kan moeilijk zijn eigen projekt afkraken.
  Van al dat geld hierin gestoken, had men een super de luxe educatieprojekt kunnen maken voor alle scholen in Amstelveen, want men denkt toch niet dat alle scholen met klassen tot 35 kinderen het zien zitten om een geheel dagdeel hieraan te besteden, want dat kost het wel aan tijd voor menige school om hier te komen, terwijl de roosters van m.n. de groepen 7&8 toch al volgepropt zitten.
  Ik durf zelfs te wedden dat men niet eens met alle scholen over dit project heeft gesproken.

 2. Wat kan een schoolklas leren van een bezoek aan die glad gestucte en modern verlichte stenen ruimte in een stenen gebouwtje in een plantsoen? Dit onderwerp had beter met een reizende tentoonstelling op alle plaatselijke scholen onder de aandacht gebracht kunnen worden. Goedkoper én effectiever.

  Het is een schaamteloze geldsmijterij van de wethouder van Hobby en Lobby die hiermee weer fotomomenten scoort.

  Nooit meer oorlog? Lees eens een krant.
  Nooit meer racisme? ‘Shireen Abu Akleh is niet de eerste Palestijnse journalist gedood door het Israëlische leger.’ (Trouw, 12 mei jl)

   • De eerlijkheid gebiedt wel om te zeggen , dat dit een bus was die steeds een paar dagen of dag bij een school stond. Deze was compleet ingericht met verschillende zaken over dit onderwerp. In deze bus werd ook les gegeven. Of deze bus in eigendom of gehuurd was, weet ik niet en hij moest natuurlijk ook steeds verplaatst worden. Tevens moet je dit wel om het jaar dan herhalen. Dat kost natuurlijk ook een paar centen, zeker als je in ogenschouw neemt dat zo’n bus gedurende het project voor niets anders gebruikt kan worden. In mijn tijd kostte de goedkoopste bushuur voor een schoolreisje buiten de spits al iets van €900,— met chauffeur en dan kwam er nog de afstand bij.
    Tevens is die “bunker” nu voor het gewone publiek ook toegankelijk, maar ik ben het met je eens. Het is en blijft een duur geintje.

 3. “Kijk, kinderen, hier zaten de Duitsers.”
  “Mooie ruimte. Beetje saai, maar wel goede verlichting en lekker verwarmd. Hadden ze toen al zulke mooie electrische radiatoren? “

 4. Wat is ná de grondige en kostbare verbouwing eigenlijk nog de historische waarde van dit zogenaamde gemeentemonument?

  Is er nog een béétje onafhankelijke journalist die dit wil onderzoeken?

  De verbouwing was mooi meegenomen voor de bevriende aannemer Heemraad. Die mocht ruim een jaar over dit stopklusje doen en kon zo de onbezette uren van zijn medewerkers lucratief vullen.

  Het stinkt aan alle kanten.

 5. Iemand berekende de hernieuwbouw van deze – dus niet meer historische – bunker op ruim 300.000 euro, plus de dure tijd van bestuurders en ambtenaren en 70.000 euro proceskosten (advocaten etc). Daar komen dan jaarlijks kosten bij van beheer, onderhoud, verwarming en zo. Om een paar vitrines te kunnen laten bekijken door giechelende scholieren die er even uit mogen.

  Ik geef toe: De sjoel was véél duurder. Wordt die eigenlijk nog een een beetje gebruikt?

  Die hobby’ en lobby’s van de liberale wethouder mogen wat gemeenschapsgeld kosten.

  • Indertijd (2016) had men €150.000,— uitgetrokken voor de renovatie. Daarbij komen nog proceskosten. De rest is mij onbekend.

  • En daarna kwamen de tegenvallers en dus het meerwerk waaruit aannemers (ook bevriende) een lucratief slaatje slaan. Zij kregen daarvoor een vol jaar de tijd. Ik ben benieuwd hoe de extra kosten zijn weggemoffeld in de gemeentelijke boekhouding. Daar komt zelfs Factchecker niet achter.

 6. Waar blijft Factchecker als je hem nodig hebt? Wat heeft deze hobby van wethouder Raat (VVD) gekost en wat gaat het jaarlijks nog kosten? Welk gebruik en maatschappelijk nut staat hier tegenover?

 7. Die aanhalingstekens om ‘historische bunker’ zeggen alleen al meer dan het artikel en de reacties samen.

  Wat is hierbij eigenlijk de inbreng van de ‘adviseur gemeentelijk erfgoed’, een functie en titel waarbij aanhalingstekens ook op hun plaats zijn.

  Er waren dus 150 bezoekers (nou, nou) maar het gaat om de wethouder, dat is wel duidelijk.

 8. Het achterhalen van feiten is toch uw hobby? Ik lees uw bijdragen met belangstelling. Wellicht interesseert het u niet wat de vernieuwbouw van deze praktisch onbruikbare ruimte heeft gekost (en voor welke wél noodzakelijke voorzieningen zodoende nu geen geld meer is).

  Feit is wel dat de wethouder had beloofd dat het ding in april 2021 klaar zou zijn. Gevalletje meerwerk? Bunkers zijn berucht om hun lekkages.

 9. Het is eigenlijk een historische blunder geworden, want na minstens 2 ton investering staat er een krakkemikkig gebouwtje, slecht uitgevoerde renovatie en na 80 jaar zakt steeds dieper in de zachte veengrond tot eindelijk zal helemaal verdwijnen, zoals dat hoort….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.