Terwijl de Amstelveense overheid trots is op het internationale karakter van de gemeente, waar bijna een kwart van de bevolking geen Nederlands paspoort heeft en ik in mijn flat alle talen hoor spreken behalve Nederlands, wordt landelijk het inwonertal van 18 miljoen tien jaar eerder bereikt dan was voorspeld. Buitenlandse mensen worden gretig binnengehaald en krijgen de woningen waar geboren en getogen Amstelveners niet aan toekomen.

Vooral in de sociale huurcategorie, waarin statushouders voorrang hebben. En in het kader van de inclusie blijft iedereen die zich in Amstelveen of in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) wil vestigen hartelijk welkom. Matiging van de asielinstroom blijkt een funest en extreemrechts uitgangspunt.

Tegels

Als ik naar de overkant van mijn straat kijk, blijken er twee witte, dus verschrikkelijke, mensen te wonen. Zij zijn min of meer verdwaald tussen de statushouders, wier grote gezinnen allemaal leven van uitkeringen. Maar het kan zijn dat het toeval mij parten speelt en dat de buitenlandse harde werkers elders wonen. Overigens heeft de corporatie Eigen Haard er bij de jongste duurzaamheidsrenovatie voor gezorgd dat alle voortuinen daar werden betegeld, opdat die beter als fietsenstalling kunnen dienen, voor zover kinderen er niet op leren fietsen. Lange tijd was er geen enkele afscheiding tussen die tegeloppervlakten en konden kinderen naar hartenlust wielrijden, maar daar is blijkbaar verandering in gekomen.  Je kunt als gemeente wel aan het Tegelwip Kampioenschap meedoen, om meer groen en grond voor de afwatering de creëren, maar als er daarnaast betegeld wordt dat het een lieve lust is heeft dat geen enkele zin.

Niet dat die betegeling de schuld van asielzoekers en statushouders is. Eerder van onze lokale overheid die kennelijk in de zogenaamde prestatieafspraken met de grootste corporatie geenszins aan duurzaamheid denkt.

Ruimte

Doelgroepen op de woningmarkt stonden ook bij de behandeling door de gemeenteraad van de zogeheten Perspectiefnota ter discussie. In die nota worden de contouren van het beleid en de volgende begroting duidelijk. Geen wonder dat de SP, 50Plus en BVNL tegenstemden. Die zijn het met het beleid niet eens. Het CDA, die nog wel een complete tegenbegroting had, wat kennelijk een grapje was, want de partij liet zich toch door het college van B en W binnen harken stemde voor het beleid dat vdie bedachten. Net als de andere acht fracties, al hoort men wel eens dat een ‘politieke zaak’ ervan maken uit den boze is. Dat mag kennelijk alleen een verkiezingstijd, als de electorale markt weer moet worden bewerkt om de eigen fractie zo groot mogelijk te maken. Daarna regeert de geenszins de verschillen zoekende elite en heeft men het gezellig met elkaar. Soms vraag ik mij wel eens af waar dán politiek moet worden bedreven als het in de gemeenteraad niet kan.

Dublin

Intussen vraag ik mij af waarom de gemeente nóg verder wil groeien. Dat geldt trouwens voor dit hele dichtst bevolkte land van Europa en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) gooit daar nog een forse schep bovenop. Het is de regio waar Amstelveen toe behoort en met graagte die status heeft. Maar als zowel de woningbouw, de immigratie, windmolens en zonneweiden – om er een paar te noemen – moeten doorgaan en tóch de boel groen moet blijven, ontstaat er een gebrek aan ruimte. In zowel Nederland als Amstelveen. Statushouders hebben voorrang en de partijen die dat zo willen houden, schreeuwen ook het hardst dat er meer sociaal gebouwd moet worden. Nu werkt het Dublin-verdrag voor geen meter. Het hield in dat in het land waar men aankomt, asiel moet worden aangevraagd. Maar iedereen reist graag door naar Nederland, waar 85% mag blijven, het hoogste percentage van heel de EU en goed voor 23 keer meer asielzoekers dan bijvoorbeeld Denemarken. De vorige fractievoorzitter van de VVD, Kees Noomen, begrijpt wel dat Nederland geliefd is. Eerlijk gezegd zou ik doorgaan naar Nederland, zei hij. Niet alleen wegens de uitstekende voorzieningen, maar ook omdat bijna iedereen hier mag blijven en je kosteloos juridische procedures kunt aanspannen, waarvoor gespecialiseerde advocaten klaar staan, voegde Noomen er destijds aan toe. De kwestie kwam weer ter sprake bij de jongste gemeenteraadsvergadering. Want Amstelveense woningzoekenden, die 19 jaar op een huis moeten wachten, zijn geneigd de voorrang van statushouders niet meer te pikken en helemaal niet dat de speciale zorgwoningen voor de meest kwetsbare zorgbehoevenden de eerste vijf jaar naar Oekraïense vluchtelingen gaan. Burgerbelangen Amstelveen kwam daarvoor met een motie die de door de raad werd aangenomen.

Polder

De Bovenkerkerpolder wil men ‘open en en groen’ houden. In de praktijk betekent het dat daar niet gebouwd worden. Maar toch wil de gemeente groeien. Verdichten ‘in balans’ zogezegd. De lokale overheid heeft zeker ambities, maar de vergen allemaal ruimte. Men kan tegelijk de stad groen houden en zoveel mogelijk bouwen, bijvoorbeeld. Men praat over optoppen van de flatgebouwen. Paar verdiepingen erbij dus. Natuurlijk komt die groei voornamelijk van mensen van buiten Amstelveen. Wordt het geen tijd te erkennen dat Amstelveen zo langzamerhand het bordje ‘vol’ moet plaatsen? Nee, dat is niet het beleid van de gemeente. Het is mijn onbegrip. Ik merk wel dat het door steeds meer Amstelveners wordt gedeeld.

10 REACTIES

  1. Waarom steeds groter worden, zinloos idee, op een bepaald moment is het genoeg, of gaat Amstelveen alles volbouwen tussen Aalsmeer en Uithoorn, ook een keuze, maar niet de mijne.

  2. Politici en bestuurders hebben belang bij groei door allerlei perverse prikkels waarvan burgers niet profiteren. Integendeel.
    Media profiteren trouwens ook van groei.
    Groei gaat ten koste van natuur, biodiversiteit, leefmilieu, klimaat en grondstoffen, maar dat is het probleem van de mensen en dieren ná ons.

    Who cares? De VVD niet, in ieder geval.

    • Maar mevr Roode , u weet toch dat de hr Bos op zijn oude dag niet meer met de feiten wenst bezig te houden. De cijfers die u worden genoemd in uw link , komen gewoon overeen met die van het CBS, alleen vereist dat even wat doorzoeken, hetgeen de hr Bos blijkbaar is verleerd. Hij prefereert nu ook liever achter de sprookjesvertellers van PVV en VVD aan te lopen. Jammer!

  3. Het blijft een lastig verhaal. Het gaat hier om de initiële woningtoewijzing. Statushouder ben je maximaal 5 jaar. Daarna tel je statistisch gezien mee als autochtone bewoner. Statushouders verhuizen ook. Kinderen van autochtone ouders blijven vaak noodgedwongen veel langer dan 5 jaar bij hun ouders wonen. Nederland heeft nu 18 miljoen inwoners volgens het CBS. Zo is het niet vreemd dat Johan zijn straat ziet veranderen.

    • Wat denkt u van “ons” Stadshart? Het centrale gedeelte zonder kraak of smaak van ons uit zeker qua mentaliteit zijn krachten gegroeide dorp. Kun je zo 1500 appartementen plempen, als je de hoogte ingaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.