Procentueel daalt het aantal sociale huurwoningen in Amstelveen. De velen die daar ‘scheef’ wonen, omdat zij er in feite teveel voor verdienen, kan de eigenaar er wettelijk niet zomaar uitzetten. Bovendien is er geen duurder huis voor hen beschikbaar, omdat zij de huur daarvoor niet op kunnen brengen en de bank hen geen hypotheek wil geven; daarvoor verdienen zij dan weer te weinig.

Dat vertelde directeur Bert Halm van de corporatie Eigen Haard maandag tijdens een zogeheten beeldvormende sessie over de prestatieafspraken die zij met de gemeente maakte aan raadsleden. De daling van het percentage huurwoningen in het sociale segment is volgens hem een doorzettende trend.

Bescherming

Dat de corporatie scheef wonende mensen niet zomaar uit hun huis kan zetten, komt door de wettelijke bescherming die huurders hebben. Die bescherming heeft zijn waarde, vond hij.

Van de bijna 11.000 woningen in Amstelveen bevindt zich negentig procent in de sociale huursector en de overige tien in de middenklasse. De wachtlijst is volgens hem opgelopen tot zeventien jaar. De woningmarktprijzen in zowel de koop- als de huurcategorie zijn in de regio schrikbarend, zei Halm. “Tot een inkomen van € 65.000 is er in feite niets te koop in Amstelveen.”

Middensegment

Daarom verkoopt EH ook in het middensegment. Dat is uiterst beperkt in Amstelveen, zei hij. Hoewel de corporatie, net als het college van B&W, streeft naar doorstroming zit een betaalbare woning in de middenklasse er veelal niet in. De corporatie streeft net als de gemeente verder naar gedifferentieerde wijken, zodat een mengeling van sociale huur, vrije sector en middenklasse in huur en koop ontstaat. In sommige wijken van Amstelveen is de sociale huur oververtegenwoordigd, vond hij. “Het is niet goed dat er in één wijk alleen statushouders of kwetsbare burgers wonen”, zei hij. “Wij moeten het evenwicht bewaren.”

Prestatieafspraken

Hij wees de gemeenteraad op de verantwoordelijkheid die hij draagt. “Blijkbaar heeft de gemeenteraad, gebaseerd op zijn wettelijke positie, veel te zeggen. Op het moment dat die vindt dat de prestatieafspraken moeten worden aangepast, moet die raad dat zeggen.” De communicatie met bewoners is in het verleden slecht geweest, gaf hij toe. Die bewoners willen meer sociale huur, de gemeente houdt zich aan het in de woonagenda vastgelegde beleid (dat vooral op doorstroming is gebaseerd) en de corporatie wenst betaalbaarheid. Met pijn in zijn hart zei hij toe te geven dat het percentage sociale huurwoningen daalt, als reactie op een opmerking van raadslid De Looze (GroenLinks).

Verkoop

Hoe het zit in de regio met die sociale huurwoningen, vroeg raadslid Paul Feenstra (VVD). Nou, antwoordde Halm, daar slaat Amstelveen helemaal geen gek figuur. Als men Amsterdam, waar 44% in handen is van corporaties en daarnaast nog particulieren met de verhuurt van woningen in die sector bezig houden, is het percentage in Amstelveen gelijk aan het gemiddelde of hoger van de Amstelland gemeenten. Bovendien komen er nu 600 sociale huurwoningen bij in De Scheg en Legmeer. Aan de andere kant worden 86 bestaande wonngen in Patrimonium en Kostverloren verkocht, waarvoor al 21 geïnteresseerden zich hebben gemeld. Maar het huisvesten van kwetsbare doelgroepen blijft een probleem. Men tracht die trouwens over de gemeente te verdelen.

Appartementen

Er is altijd vraag baar appartementen, meldde Halm ook. En ook in dat segment wordt zwaar over geboden. Logisch dat de zittende huurder er blijft zitten. Het beleid van B&W is meer koopwoningen te laten bouwen, vertelde wethouder Rob Ellermeijer.

Eigen Haard staat wel voor de keuze complexen te laten slopen en opnieuw te bouwen dan wel de renoveren. Achterstallig onderhoud kijkt daarvan de belangrijkste reden. Van de 148 bewoners in de Aquariusflat blijken er nu 22 terug te willen komen. Voor de anderen is al plaats vervangende huisvesting gezocht. Maar verschillende raadsleden, onder wie Jacqueline Höcker, van de naar haar genoemde lijst, vroeger zich wel af hoe het met dat onderhoud langdurig zo uit de hand kon lopen.

Bert Halm zij dat Eigen Haard het leven betert op communicatiegebied en nu een systeem heeft waarbij, als er meer signalen over hetzelfde euvel uit een complex komen, direct daarop wordt ingegrepen.

Fraude

Feenstra wilde weten hoe het met de illegale onderhuur staat, waarop Halm antwoordde dat de corporatie er alles aan doet, ook in samenwerking met de gemeente, om fraude te voorkomen. Maar zelfs bij de rechter blijkt dat een moeilijke procedure, voegde hij er aan toe. En hij onderstreepte dat scheefwoners geen criminelen zijn. “Zij hebben vaak geen mogelijkheid naar elders te verhuizen, helemaal niet als zij geen € 65.000 per jaar verdienen. En wij kunnen op grond van de huurdersbescherming hen niet zonder meer op straat zetten.” Maar anderzijds zijn er ook in het sociale huursegment huurders die diverse koopwoningen bezitten, zei hij.

4 REACTIES

  1. B&W wil gewoon niet weten dat hele groepen in de samenleving niet kunnen kopen of kunnen huren in de vrije sector tegen de hier geldende prijzen. Daarom komt het er eigenlijk op neer dat zij beleidsmatig de onderkant en de lage middenstand uitkotst, terwijl we ze wel nodig hebben. Men zou raar opkijken als dit deel van de bevolking eens 2 dagen niet zouden werken. Eerlijkheid gebiedt wel om te zeggen, dat Den Haag en de regioraad net zo hard mee doen aan dit beleid.

  2. Even een opmerking anno oktober 2023. Hier werd nog beweerd dat er 600 soc woningen in de Scheg zouden komen. Nou dat zijn er dus exact nul geworden. Hoezo belazert men de kluit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.