Op dinsdag 11 september organiseert de GGD Amsterdam prikdagen voor kinderen en jongeren. De uitnodiging daarvoor lag rond 15 augustus op de mat. In Amstelveen wordt die gehouden in de Emergohal aan Langs de Akker 3. Ook kinderen en jongeren die eerder een prik niet hebben gehaald, krijgen een uitnodiging.

Wethouder Zorg Marijn van Ballegooijen van Welzijn zegt het heel belangrijk voor de gezondheid van alle inwoners te vinden dat jongeren en kinderen zich laten vaccineren. “Als zij dat niet doen, kunnen ze namelijk anderen besmetten.”

 BMR-DTP-vaccinatie

Alle kinderen die geboren zijn in 2010 krijgen een uitnodiging voor het halen van twee prikken. Die beschermen tegen de ziektes bof, mazelen en rode hond (BMR) en difterie, tetanus en polio (DTP). Beide prikken worden op dezelfde dag gegeven, in iedere bovenarm één.

HPV geboortejaar 2006

Alle meiden die geboren zijn in 2002, 2003 en 2006 krijgen in dit jaar een uitnodiging voor het halen van prikken tegen baarmoederhalskanker een HPV-prik. HPV staat voor Humaan Papillomavirus. Sommige varianten van dat virus kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. Het is belangrijk dat meiden beide prikken halen, zodat zij de optimale bescherming krijgen.

Meningokokken

Jongeren die zijn geboren tussen 2001 en 2005 en nog geen meningokokkenprik hebben gehaald, kregen daar een uitnodiging voor. Meningokokkenziekte is een ziekte die men krijgt van een bacterie, de meningokok. Daarvan bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door type W. Ook overlijden er ieder jaar meer mensen.  De ziekte komt het meest voor bij jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. Wie een kind in die leeftijd heeft dat geen zin heeft om de prik te halen wordt aangeraden het gesprek aan te gaan om broers, zussen, vrienden en vriendinnen te beschermen.

 Op de uitnodiging staat de exacte tijd wanneer men in de Emergohal wordt verwacht. Als die niet goed uitkomt, kan men kijken op ggd.amsterdam.nl voor de mogelijkheden. Zie voor antwoorden op de meest gestelde vragen: antwoorden op de meest gestelde vragen op ggd.amsterdam.nl. Voor contact met een arts of verpleegkundige kan men naar JouwGGD.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.