Terwijl de gemeente probeert via het weggeven van een halve meter voor gevels daar door particulieren onderhouden zogenoemde ‘geveltuinen’ te realiseren, gaan hele straten er toe over de voortuinen te betegelen. Dat laatste is slecht voor afwatering. Daarom doet de gemeente dit jaar mee aan het NK Tegelwippen.
In juni en september haalt zij gratis de tegels van Amstelveners op als zij die vervangen voor groen. Gedurende het NK worden in heel Nederland zoveel mogelijk tuinen groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor het welzijn, zegt de gemeente.
Klimaat
Volgens wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid helpt het NK Tegelwippen bij het klimaatbestendig maken van Amstelveen. “Aanpassingen van de stad zijn nodig door de veranderingen van het klimaat, zoals de toename van neerslag en de effecten van de verwachte stijging van temperatuur. Iedere tegel eruit in ruil voor groen draagt hieraan bij,” zegt ze.
Tegelservice
Amstelveners die hun tegels uit de tuin haken halen om plaats te maken voor groen sturen een mail naar nktegelwippen@amstelveen.nl en ontvangen informatie over de actie. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag voorafgaand aan de ophaaldag. Alleen tuintegels worden opgehaald, dus geen ander (tuin)afval. Vanaf zaterdag voorafgaand aan de ophaaldag (van 16.00 tot uiterlijk 7.30 uur) tot aan de ophaaldag kunnen de tegels op de dichtstbijzijnde straathoek worden gezet.
De tegel ophaalservice voor heel Amstelveen plaats op maandagen in juni en september:
Ophaalmaandagen juni | Ophaalmaandagen september |
7 juni | 6 september |
14 juni | 13 september |
21 juni | 20 september |
28 juni | 27 september |
NK Tegelwippen is een landelijke actie. Daarom is het belangrijk dat inwoners het aantal gewipte tegels opgeven via www.nk-tegelwippen.nl. Ook tegels die de gemeente niet ophaalt, maar worden weggebracht naar het Afvalbrengstation kunnen moet met aanmelden. Het NK Tegelwippen loopt tot 30 september 2021. Meer informatie over de actie is te vinden op www.amstelveenrainproof.nl. Vragen stellen kan via nktegelwippen@amstelveen.nl.
‘Volgens wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid helpt het NK Tegelwippen bij het klimaatbestendig maken van Amstelveen.’
Laat.Me.Niet.Lachen.
Inderdaad, maar het is wel beter voor de waterberging, als dit veel gebeurd.
Er is tot nu toe geen enkel bewijs dat het lichten van tegels ook maar enigszins bijdraagt aan het zogenaamde ‘probleem’, dat ook al niet is aangetoond. Iedereen neemt het maar voor waar aan, kennelijk in de veronderstelling dat als iedereen het beweert het wel waar móet zijn.
En hoeveel stoeptegels heb je nodig om 100 vierkante meter ‘waterberging’ te creëren? Ga maar eens rekenen.
Tegels verplaatsen het water naar de randen.
Een groene leefomgeving is goed voor het welzijn, zegt de gemeente. Moeilijk om niet weer over die A9 te beginnen..
‘Tegels verplaatsen het water naar de randen.’
Dit is het bewijs begrijp of praat jij nu ook iedereen na? Niks voor jou lijkt me.
Begrijp ik
Wie tegels in zijn tuin wil, moet zorgen voor borders waar het verplaatste water in de bodem kan zakken. Dan is er niet veel aan de hand, lijkt me.
De gemeente is zelf de grootste tegelaar en bestrater, met als toppunten de A9 en het Stadsplein. Kijk ook eens naar de plekken waar nu nieuwbouw plaatsvindt. Hoeveel ruimte is daar nog voor groen tussen de steeds hogere gebouwen?
Is er überhaupt wat aan de hand was juist een van mijn vragen en gaat het tegeldeugen daarbij helpen? Ik stel deze vraag overigens al enkele jaren op diverse fora, waaronder deze, maar heb nog geen begin van een (wetenschappelijk) bewijs mogen lezen.
Als eigenaars en bewoners van woningen en gebouwen het regenwater vanaf hun grondgebied naar de riolering in de straat sturen, dan heeft de gemeente een steeds groter wordend probleem omdat de riolering al dat water het niet steeds kan verwerken.
Het weer wordt door klimaatverandering steeds extremer: meer droogte en (dus) ook meer neerslag in steeds zwaardere buien.
Zie mijn eerdere reactie.
Ik vraag mij dan wel af waarom er uiterwaarden en overstroomgebieden zijn. Het eerste past men al eeuwen toe en heeft wel zijn waarde bewezen, dacht ik zo. Dat tegelwippen is net zoiets, maar dan in het klein. Een stel van mijn buren hebben de hele tuin betegeld. Zij hebben met hoosbuien vaak last van plassen en borrelende WC’s. Mijn tuin bestaat uit zo’n 75% uit groen. Ook veel potten. Je moet zien hoeveel water daarin staat na een fikse bui. Het water wordt dan wel van mijn postzegel vertraagd afgevoerd. Scheelt overbelasting van het riool. Beplanting houdt gewoon water vast.
Zo is het. Tegels zijn prima, maar wel brede borders eromheen.
Ja Frank, we hebben allemaal wel een anekdote die in lijn ligt met wat men beweert. Die kan ik ook wel bedenken, maar het zegt vooralsnog niks. 30 jaar geleden borrelden WC’s namelijk ook op.
Je lijkt App wel!😂😂
Je schreef drie reacties en daar reageerde ik op. Er is wel degelijk iets aan de hand.
Met ludieke acties als deze rommelt de gemeente een beetje in de marge, maar ondertussen gaat zij zelf door met op grote schaal betegelen, bestraten, verstenen en asfalteren. De grootste kans om het centrum van onze stad ingrijpend te vergroenen, werd door het gemeentebestuur getorpedeerd.
Kennelijk begrijp je na drie keer dan nog steeds niet wat ik vraag. Het zij zo, want ik ga het niet voor de vierde keer zeggen.
Opmerkelijk overigens dat uitgerekend jij -die overal zo graag kritisch op wil zijn- meehuilt met opvattingen waarvan de (wetenschappelijke) onderbouwing ontbreekt.
Je vraagt om een wetenschappelijke onderbouwing van het algemeen bekende feit dat er steeds vaker steeds zwaardere regenbuien zijn en dat de riolering niet op die pieken berekend is. Ik ben er zo zeker van dat die onderbouwing in ruime mate bestaat dat ik er niet naar ga zoeken.
Ik waarschuw al 50 jaar voor oa opwarming vh klimaat en ik huil daarbij NOOIT mee met wie dan ook.
Je bent zo zeker van de onderbouwing dat je er niet één kunt tonen.
Inderdaad.
En dus blijft het een onbewezen stelling. De Klimaatvanger van Harmelen heeft zijn werk goed gedaan.
Dat een spons meer water opneemt dan een baksteen is geen onbewezen stelling maar een dermate vanzelfsprekend feit dat bewijs overbodig is.
Ach ja. Altijd kritisch, behalve wanneer het je niet uitkomt natuurlijk. Dan zijn bewijzen opeens niet meer noodzakelijk.
Ik kan je echt niet volgen, CeeBee.
Ben jij klimaatontkenner of -scepticus?
Verandert het klimaat niet?
Wordt het weer niet steeds extremer?
Zijn er geen pieken in regenval die onze riolering niet kan verwerken?
Is het niet zonde dat regenwater het riool instroomt ipv bomen en ander groen doet groeien?
Moet het het massale verlies aan bomen en waterabsorberende grond door de rampzalige verbreding vd A9 in het midden van onze stad niet zoveel mogelijk worden gecompenseerd, desnoods met futiele acties?
Als deze wereld echt miljoenen jaren bestaat, waarin het klimaat al vele malen is veranderd, getuigt het van hoogmoed van de mens als hij denkt er nu wel een einde aan te kunnen maken met windmolens, zonnepanelen, biomassa en andere de aarde nog meer ontsierende en door ontbossing voor nog meer C02-uitstoot zorgende middelen. Wie echt aan de toekomst denkt, moet zich afvragen hoe al die troep weer wordt opgeruimd. Bomen? Die zijn er binnenkort nauwelijks meer, want opgebrand in biomassacentrales (waarvan er allen al in Nederland honderden komen). Kunnen ook die van de A9 heen trouwens….Scheelt weer import.
Dit moet je toch aanspreken, Johan. Zelfs in Bijbelse tijden had men allerlei spaarbekkens , cisternen, onder/bovengrondse irrigatiekanalen en andere waterwerken, die ook bedoeld waren om water te bewaren.
De topic is regenwater dat beter gebruikt kan worden om bomen en ander groen te laten groeien dan af te laten voeren door een rioleringsstelsel dat niet berekend is op de steeds grotere hoeveelheden.
Klopt! Til maar eens een verse gehakt boomstammetje op en dan een gedroogd. Het verschil in gewicht is wel water.