Met de ondertekening van een overeenkomst is Amstelveen nu officieel een Shelter City. Dat gebeurde woensdagavond (9 april) door van gemeentezijde wethouder Marijn van Ballegooijen, die zijn handtekening plaatste. Het betekent dat Amstelveen nu een veilig tijdelijk onderkomen (drie maanden) biedt aan advocaten, die de mensenrechten verdedigen. Een stel van die verdedigers gaf ook in het Engels een presentatie, wat voor een openbare vergadering in een internationale stad natuurlijk geen probleem mag zijn.

De ook namens de advocaten getekende overeenkomst betekent verdedigers van mensenrechten uit heel de wereld hier terecht kunnen. De gemeenteraad nam in 2023 unaniem een motie aan om Amstelveen aan te bieden als Shelter City, waarvan er nog dertien zijn in Nederland.

Democratische waarden 

Volgens Van Ballegooijen was ondertekening belangrijk in een wereld de democratische waarden onder druk staan en niet vanzelfsprekend zijn. Mensenrechtenverdedigers krijgen in de drie maanden die zij hier worden ogenomen ademruimte en ondersteuning, om daarna hun werk in eigen land voort te zetten, zegt de gemeente. ‘Tijdens hun verblijf worden zij opgevangen in een netwerk van internationale lotgenoten, lokale professionals en inwoners zodat zij kennis en ervaringen kunnen delen.’

Orde van Advocaten

Behalve door de gemeente werd de overeenkomst getekend door afgevaardigden van de organisaties Justice & Peace en Lawyers4Lawyers, alsmede van de Amsterdamse Orde van Advocaten en de Vrije Universiteit. In september ontvangt Amstelveen een eerste persoon. Het zal gaan om een advocaat, gekozen uitvoeringsorganisatie Lawyers4Lawyers.

Mensenrechten beschermen

“We worden er dagelijks aan herinnerd dat mensenrechten overal ter wereld in gevaar zijn en worden geschonden”, vindt wethouder Floor Gordon. “Het is belangrijk dat we mensen die werken in landen waar deze rechten onder druk staan, in woord en daad ondersteunen.”

Wereldwijd

In Nederland is al hulp verleend aan 211 mensenrechtenverdedigers. In de wereld zijn er 26 ‘Shelter Cities’. Naast Nederland zijn er dergelijke steden in Georgië, Tanzania, Benin, Costa Rica, Nepal, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, die steun verleenden aan meer dan duizend verdedigers van mensenrechten.

Foto’s: Maria Indjeian Diaz

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.